Klima i klimatske podijele

Ekvatorijalna klima - karakteristike i pojas ekvatorijalne klime

Image

equatorial climate

Foto: www.pixabay.com

Ekvatorijalna klima obuhvaća tri karakteristična područja: zavala Konga, obala Gvinejskog zaljeva i dijelovi istočnoafričkog jezerskog ravnjaka po Köppenovoj klasifikaciji

26.6.2018. u 0:56/ Život i stil

Klima je višegodišnje prosječno stanje atmosfere iznad nekog mjesta, za čiju analizu se uzimaju prosječne vrijednosti klimatskih elemenata, kao što su temperature i oborine promatrane u dužem vremenskom periodu. Njihove vrijednosti prikazuju se klima-dijagramima.

Ekvatorijalna klima je tip tropske klime karakteristična za prostor oko ekvatora do 10°-12°. Ekvatorijalna (ili prašumska klima) pogodna je za razvoj prašuma, tropskih kišnih šuma, zbog visokih temperatura i obilja oborina.

Prašume se dijele na takozvane "katove", a čine vazdazeleno drveće, koje je katkad više od 50 m, lijane, puzavice, paprati, cvjetnice i mahovine. Atmosfera je pod velikim utjecajem tih prašuma.

Zrak ekvatorijalne klime je vlažan i jako zagušljiv zbog stalnog truljenja biljnog svijeta.  Bujno raslinje stanište je mnogobrojnim vrstama, a dominiraju primati i ptice. Karakteristika ekvatorijalne klime je da su dnevne amplitude nekoliko puta veće od godišnjih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna količina kiše iznosi 2500 mm, a kiša je tu svakodnevna pojava. Kiša obično pada oko podneva ili ranog poslijepodneva tako da nema suhog perioda, ali kiša nije jednako raspoređena pa tijekom godine postoje 1 ili 2 maksimuma, ili 1, ili 2 minimuma kiše.  Najviše kiše padne u razdoblju od travnja do listopada.

Visoke temperature uvjetuju nastanak konvekcijskih padalina. U ekvatorijalnoj klimi javljaju se tropski cikloni.

Upravo se čita

Image
NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Tomašević: 'Uspjeli smo dogovoriti sa sindikatima, doći će do poskupljenja'

Ekvatorijalna klima obuhvaća tri karakteristična područja: zavala Konga, obala Gvinejskog zaljeva i dijelovi istočnoafričkog jezerskog ravnjaka (Af, Am i Aw tipovi po Köppenovoj klasifikaciji).

Takva se klima pojavljuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Latinskoj Americi – dijelovi Amazonije i atlantske obale Brazila (oko Bahije i Santosa), pacifička obala Kolumbije i sjevernog Ekvadora, Mali Antili i karipska obala Srednje Amerike.

U Africi – središnji dio bazena Konga i dijelovi obale Gvinejskog zaljeva te istočni Madagaskar.

U Aziji – južna Šri Lanka, na Malajskom poluotoku, Sumatri, Borneu, dijelovima Jave, Sulawesiju, Filipinima i na većem dijelu Nove Gvineje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Više s weba