kristov trn

Euforbija kaktus: zanimljiva polusukulentna biljka iz porodice mlječika

Image
Foto: www.profimedia.hr

Euforbija kaktus prirodno je rasprostranjen na Madagaskaru i jugoistočnoj Africi, a kod nas se uzgaja kao ukrasna soba biljka. Saznajte karakteristike euforbije kaktusa

13.4.2019. u 17:36/ Život i stil

Euforbija kaktus ili Kristov trn trajna je polusukulentna biljka iz porodice mlječika. Grmolikog je rasta visine do 180 centimetara. Listovi su ovalni, dugi do 35 centimetara, široki 15 milimetara, uglavnom vazdazeleni, a stvaraju se na malim izdancima. 

Cvjetovi su sićušni i žute boje. Okruženi su s dva pricvjetna lista bijele, ružičaste ili crvene boje. Sakupljeni su u cvatove, a stvaraju se na dugim i uspravnim stapkama. 

Euforbija kaktus prirodno je rasprostranjen na Madagaskaru i jugoistočnoj Africi, a kod nas se uzgaja kao ukrasna soba biljka. Odgovara mu sunčani položaj i suhi sobni zrak, a tlo mora biti dobro drenirano. 

Tolerira sobnu temperaturu te se i zimi može držati u prostoriji gdje se grije minimalno na osam stupnjeva. Zalijevanje ljeti treba vršiti umjereno i prihranjivati svaka dva do tri tjedna tekućim gnojivom. Zimi se zalijevanje smajuje tek koliko da se korijenova bala ne isuši. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euforbija kaktus se razmnožava reznicama dužine od sedam do deset centimetara u proljeće. Kada se izdanci zakorijene, odrežu im se vrhovi kako bi se biljka razgranala i oblikovala u grm. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
spasite svoju odjeću

Skidanje žvake s odjeće - kako skinuti žvaku s odjeće

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba