plesovi

Flamenco: španjolski ples koji odiše strašću

Image

Društveni plesovi

Foto: Thinkstock

Španjolski plesovi zaista su nešto posebno, a mi vam donosimo sve o 'flamencu'. Ovaj strastveni španjolski ples koji je osvojio mnoge plesače

27.5.2019. u 19:35/ Život i stil

Flamenko (španjolski: Flamenco) je španjolski glazbeni žanr kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton (toque), popraćen podjednako izražajnom pjesmom (cante) i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom španjolskog plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba s često složenim radom ruku i nogu (baile).

Ovaj španjolski ples je jedan od muzičkih fenomena koji je, unatoč svojim pučkim korijenima, nadživio modu usmjeravanu od onih koji stvaraju glazbeni "ukus" mnoštva. Svojom snagom pronalazi sljedbenike van Španjolske. To je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste bez gubljenja vlastite osobnosti. Glavna karekteristika flamenca je povezanost s publikom koja, najčešče, reagira emotivno.

Španjolski ples, flamenco se izvodi tijekom vjerskih festivala, rituala, crkvenih ceremonija i privatnih slavlja. Značajni je dio identiteta mnogih društvenih skupina, osobito španjolskih Roma (gitanos) koji su odigrali ključnu ulogu u njegovom razvoju. Zbog toga se često naziva i „ciganskom umjetnošću”.

Flamenco se danas prenosi u okviru obitelji, društvenih skupina i flamenko klubova, koji zajedno imaju presudnu ulogu u njegovom očuvanju i širenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČIŠĆENJE BETONA

Kako se riješiti mahovine: savjeti za čišćenje betona od mahovine

Više s weba