Ljekovito bilje

Gorki pelin i njegova ljekovita svojstva

Image
Foto: pixabay.com

Gorki pelin jedna je od najgorčih tvari poznatih čovjeku.To znamo još iz priča naših starih, pa nam je svima i jako poznat izraz "kao pelin", koji govori mnogo o toj biljci.

9.5.2018. u 0:49/ Vijesti.hr

Kod želučanih i crijevnih tegobe, grčeva u želucu i kroničnog zatvora, gorki pelin je oduvijek prvi izbor. ​ Raste na suhim livadama i po zapuštenim kamenjarima. Posebno je raširen u Primorju. Gorki pelin je trajni grm koji dosegne visinu do 1 m.

Upotrebljavali su ga i za bolesti krvi, a u domaćoj medicini gorki pelin se koristi za liječenje raznih upala, artritisa, gihta, bolesne žuči, masne jetre, bubrega, dijabetesa pa sve do  depresije i proljetnog umora.

Gorki pelin se koristi za otvaranje apetita.  Njegov korijen je također ljekovit a pripravlja se kao prašak.

Gorki pelin ( lat.Artemisia absynthium) je biljka koju su naši stari obvezno imali u vrtu. 

Kako pripremiti čaj od gorkog pelina za želudac?

Šalicom kipuće vode prelijte jednu čajnu žlicu pelina i ostavite neka odstoji 15 minuta pa nakon toga procijedite. Čaj konzumirajte do tri puta dnevno ali ne dulje tjedan dana. Nakon toga napravite pauzu od sedam dana te, ako se želučane tegobe nastave, uzmite novu dozu. 

Gorki pelin je narodni lijek koji se koristi u liječenju gihta, groznice, a narod ga je stoljećima upotrebljavao i kao sredstvo za ublažavanje nesanice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se gorki pelin ne smije uzimati? Svakako morate znati kada se pelin ne smije uzimati, a to je za vrijeme trudnoće te ako postoji ikakva opasnost od moždanog udara.

Također ga nije preporučljivo koristiti ako imate oštećenja želuca i unutarnjih organa ili  ako uzimate preparate od željeza.

Uzimanje veće količine gorkog pelina ili njegova dulja uporaba može imati za posljedicu glavobolje i vrtoglavice.

Gorki pelin je vrlo otporan na sušu i voda mu gotovo i nije potrebna. Stabljika mu je čvrsta i razgranata a listovi zagasito zeleni. Pri uzgoju dobro mu je osigurati sjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
bili smo s roniocima

Ekskluzivno donosimo podvodne snimke mine: 'Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru'

Njegovi se listovi ubiru prije cvatnje a uvijek ga uzimajte u propisanim dozama i samo u umjerenim količinama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba