Listopadna stabla

Gorski brijest - znate li da bi brijest mogao nestati?

Image

Livada, Kamuflaža Livada

Uzgaja se kao ukrasno stablo u parkovima, kao soliter ali i u grupama. Ovo prekrasno listopadno stablo uspravnog rasta, ravnoga debla i široke krošnje je Gorski brijest

9.5.2018. u 19:38/ Život i stil

Gorski brijest (lat. Ulmus glabra), koji naraste do 40 m visine, rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, prema sjeveru dopire znatno dalje od nizinskog brijesta. Ima ga u Aziji, dok ga u Alpama možemo pronaći i na 1400 m nadmorske visine.

Gorski brijest često možemo pronaći u listopadnim i bukovim šumama a posebno uz rubove Rijeka. Jako voli plodno tlo ali također dobro podnosi i gradska onečišćenja.

Grančice su mu debele i dlakave. Pupovi ovog stabla su tamni, rđasto-dlakav. Lišće je obrnuto jajoliko,  veoma hrapavo dužine 8-16 cm. 

Gorski brijest  ima bujne mladice s 3 vrha. Cvjetovi ovog stabla su grupirani u kitice, a  peteljke su im duže nego kod nizinskog brijesta. Prašnici su mu ljubičasti a njuške su crvene. Plodnica, u čijoj sredini se nalazi sjemenka, kao i sjemenka gorskog brijesta su goli Plod mu je dug oko 2,5 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo stablo je brzoga rasta a može doseći starost i do 400 godina. Posljednjih godina u našim krajevima, gorski brijest je napadnut bolešću nizozemskih brijestova. 

Radi se o gljivici (Ophiostoma ulmi) koja jednom kada napadne stablo, ono se počinje naglo sušiti. To predstavlja veliku opasnost za gorske brijestove u našim krajevima. 
Pčele jako vole ovo listopadno stablo iz obitelji brijestova, jer gorski brijest je izrazito medonosna biljka.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Koji su najveći gradovi u Njemačkoj

Više s weba