grčki bogovi

Grčki bog ljubavi - Eros

Image
Foto: Pixabay

Znate li tko je bio grčki bog ljubavi? U nastavku saznajte sve o Erosu

25.7.2019. u 15:21/ Život i stil

Eros u grčkoj mitologijibog je ljubavi, strasti i seksualne požude i sama ljubav. Pojedini izvori pišu da je sin Afrodite i Aresa ili Hefesta, a ostali da je primordijalno utjelovljenje životvorne snage koja se rodila iz prvobitnog Kaosa. Njegov je pandan u rimskoj mitologijiKupidon.Erosa su prikazivali kao mladog i krilatog dječaka sa spremnim lukom i strijelama koje bi odaslao u srca smrtnika ilibogova. Dvije su vrste njegovih strijela:zlatnesgolubovimperjem koje su uzrokovale samoljubavisivestrijele sasovinimperjem koje su uzrokovale neodređenost.

Pjesnikinja Sapfa opisivala ga je kao gorkog i okrutnog prema svojim žrtvama, ali istodobno zavodljivog i prelijepog.

U Rimu su ga također zvali požudom - Kupidon. Rimljani su ga uzeli kao simbol života poslije smrti te je njegov lik oslikavao brojne sarkofage. Grci su ga pak prikazivali kao najljepšeg i najviše voljenog te su njegovi kipovi bili najviše u dvoranama.

Bez obzira na to što je jedan od najstarijih bogova, njegov se kult počinje kasnije slaviti u Grčkoj. U Tespiji je osnovan drevni plodni kult, a u Ateni je s Afroditom imao zajednički kult. U njoj je četvrti dan svakog mjeseca bio posvećen Erosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Poslovni pravopis

Pravilno pisanje dopisa i dopisna komunikacija u poslu

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba