Povijest i kultura

Grčki bog vina Dioniz

shimmer fallback

Grčka i rimska kultura ostavile su nam nevjerojatnu kulturnu ostavštinu pa tako i imena od kojih je poznat grčki bog vina. U nastavku pišemo o tome tko je bio grčki bog vina

24.7.2019. u 10:52/ Život i stil


Postoje brojna muška i ženska antička imena koja zvuče jedinstveno, a simboliziraju temelje naše europske kulture. Takvo je i ime koje je nosio grčki bog vina Dioniz. 

Dioniz (grč. Διώνυσος, Diốnysos) je u grčkoj mitologiji bio bog je plodnosti zemlje, veselja, vegetacije, vina, žena, bog-bik. T
Grčki bog vina je također bio poznat i kao Bakho (lat. Bacchus), Bah, Bak, Bako i u grčkoj i u rimskoj mitologiji. 
Ali grčki bog vina bio je poznat i po drugim imenima kao npr. Jakhus ili Zagrej.

Grčki bogovi imali su sve ljudske mane i vrline: oni vole, mrze, griješe u izvanbračnim vezama, opijaju se medovinom. Na njih kao i na ljude djeluju Mojre (Srde).

Dioniz je bog mističnih religijskih rituala. Po tračkim misterijima on nosi bossoris, lisičje krzno, koje simbolizira novi život.
Legenda kaže da je Zeus uzeo malog Dioniza i povjerio ga na čuvanje kišnim nimfama Nisaidama, koje su ga njegovale kroz djetinjstvo, za što ih je Zeus nagradio stavljajući ih kao Hejade među zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Dioniz odrastao, otkrio je kulturu vina i način vađenja tog dragocjenog soka, po čemu je i postao poznat kao grčki bog vina. No, legenda se nastavlja da ga je ljubomorna Hera pogodila ludilom, koje ga je nagnalo da počne lutati raznim dijelovima svijeta. 

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
Pravila u pisanju

Padeži i padežna pitanja

Više s weba