Ukrasne biljke i cvijeće

Hortenzija sadnja i uzgoj biljke koja osvaja glavom

Image

uzgoj, hortenzije

Foto: Pixabay

Neka sadnja hortenzija na vašem balkonu bude ovog proljeća, jer moći ćete uživati u njenom cvatu sve do sljedeće zime, a za sadnju odaberite vrstu “hydrangea macrophylla”.

18.12.2018. u 17:17/ Život i stil

Sadnja hortenzija najbolje uspijeva na polusjenovitim i vlažnim mjestima. 
Na prejakom suncu hortenzija će se tužno objesiti i njezine prekrasne cvjetne lopte i lišće izgledat će tužno. Stoga ih treba posaditi na mjesta koja su prijepodne osunčana, a poslijepodne su većim dijelom u sjeni. 
Hortenzije za sadnju vole humusna, rahla, te ravnomjerno vlažna tla.
Bolje je ako su uz sve to i blagokisela. U vrtu hortenzije mogu podnijeti najhladniju zimu, ali ih je svakako dobro posaditi na zaklonjena mjesta kako bi se njihovi cvjetni pupovi zaštitili od kasnijih mrazeva.

Cijenjene su zbog svog cvijeta čija se boja mijenja ovisno o sastavu i kiselosti tla, pa tako hortenziju, ovisno o sadnji, možemo naći od plave do ljubičaste, pa do ružičaste i crvene.

Samo kod bijelih sorti hortenzija boja ne ovisi o kiselosti tla i uvijek su jednako bijele.
Sadnja hortenzija u našim vrtovima vrlo je česta, a za sadnju najčešće odabiremo prvenstveno velelisnuhortenziju (Hydrangea macrophylla). Prekrasni listopadni grm velikih cvjetnih lopti koji naraste do 1,5 metara, a potječe iz Japana. 
A odmah iza nje je sadnja hortenzije (Hydrangea arborescens) “Annabelle”, te metličaste hortenzije (Hydrangea paniculata) “Grandiflora” koje su bujnih bijelih cvjetova.
Pazite da sadnja hortenzija ne bude direktno ispod drveća. Hortenzije se ne vole boriti s drugim biljkama za hranu i vlagu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Godišnja doba

Znate li koliko zima kalendarski traje

Više s weba