ŽITARICE KAO IZVOR ZDRAVLJA

Ječam kao lijek: ovo su ljekovita svojstva ječma

Image

ječam barun

Foto: Pixabay

Ječam je jedna od najomiljenijih žitarica. Ujedno je i izvor našeg zdravlja, a koristi se kao lijek za brojne zdravstvene probleme

18.5.2017. u 10:11/ Vijesti.hr

Ječam je bez sumnje žitarica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zahvaljujući hranjivim nutrijentima koje sadrži, ječam kao lijek učinkovito pomaže kod mnogih zdravstvenih problema i bolesti.

Ječam (lat. Hordeum vulgare) jednogodišnja je biljka koja zapravo pripada porodici trava. Ova zdrava žitarica smatra se jednom od najstarijih žitarica u Europi, a posebna je po tome što uspijeva i u najhladnijim krajevima. Naime, ječam vrlo dobro koristi zimsku vodu, rano počinje te isto tako ranije završava vegetaciju. Upravo je zbog toga otporniji na sušu od ostalih žitarica poput pšenice ili zobi. Na nedostatak vode osjetljiv je jedino u vrijeme nalijevanja zrna.

Kao žitarica ječam je izrazito popularan pa se tako koristi u proizvodnji kruha, slada, piva, alkoholnih pića, stočne hrane te ostalih namirnica.

Hrana koja je na našim prostorima najpopularnija jest ječmena kaša koja je mnogima omiljeni izbor za zdravi doručak ili lagani međuobrok. U kojem se god obliku konzumirao, ječam je bez dileme jedna od najzdravijih namirnica na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ječam sadrži velike količine vitamina kao što su vitamin A, vitamin D, vitamin E te veće količine vitamina B12. Ne zaostoje ni što se tiče minerala, a posebno bismo morali izdvojiti kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, selen i jod.

Osim navedenih nutrijenata, ječam je bogat vlaknima koja pomažu pri skidanju neželjenih kilograma zbog čega je idealan odabir za osobe koje nastoje smršavljeti. Naime, ova zdrava žitarica ima blagotvoran učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne mikroflore.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba