Ukrasne biljke

Jedarce cvijet - cvijet koji upija zračenje tehničkih uređaja

Image
Foto: Pexels

Jedarce je cvijet koji pročišćava zrak. NASA ju je svrstala na listu najboljih pročišćivača. Osim čistog zraka, njome ćete spavaću sobu unijeti i moderni dodir

12.5.2018. u 12:31/ Život i stil

Jedarce, latinskog naziva Spathiphyllum, zvan još i spatifil, vrlo je otporan višegodišnji cvijet. Porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike.

Ima duge kopljaste listove, dužine od 30 do 50 cm. Dugi su i glatki, zeleni, savijeni prema dolje. Tijekom godine na biljci se pojavljuje cvijet obavijen bijelim tuljcima koji svojim izgledom podsjećaju na jedra pa je po njemu I dobila ime.

Jedarce je vrlo podatan cvijet koji uspijeva u laganoj sjeni. Osigurate mu prostor s puno svjetlosti i biljka će bujati. Ne izlažite je direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Može doseći visinu i promjer od 1 m. Zalijevati je treba redovito jer nedostatak vlage može izazvati propadanje lišća. Da biste to izbjegli, listove povremeno poprskajte vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedarce cvijet zalijevajte najmanje dva do tri puta tjedno. Nakon zalijevanja svakako odlijte višak vode iz tanjurića. Često ga prehranjujte. Presadite ga tek kada se lonac u kojem je zasađen ispuni korijenjem te počne provirivati kroz drenažne otvore.

Jedarce lako možete razmnožiti dijeljenjem tijekom proljeća.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Na donjoj strani listova znaju se pojaviti lisne uši. Da biste spriječili pojavu štetnika, redovito kontrolirajte listove biljke.

Image
Foto: www.pexels.com
Image
www.pexels.com
Image
Foto: www.pexels.com
Image
www.pexels.com
Image
Foto: www.pexels.com
Image
www.pexels.com
shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

Kako bi jedarce cvijet što bolje napredovao, nemojte ga često premještati. Uzrok sušenja rubova lišća najčešće je upravo propuh, stoga izbjegavajte postavljanje na mjestima strujanja zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivost je da jedarce cvijet spada u jednu od najpopularnijih "uredskih" biljaka, jer štiti od štetnih zračenja. Naime, ova biljka koristi elektrostatičku energiju tehničkih uređaja, upija ju i pretvara u kemijsku energiju koju koristi za vlastite metaboličke procese i rast.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba