Čišćenje doma

Jednostavni savjeti - Kako oprati zidove

Image

Najvidljivije površine u našem domu su zidovi pa ih je neophodno održavati čistima. Zidovi izgledaju ljepši što se češće čiste, pa evo savjeta kako oprati zidove.

17.5.2018. u 19:05/ Vijesti.hr

U većini domova zidovi su svjetlijih tonova, pa svaki pokret na zidu može ostaviti neki trag.

Ako dopustite da se zid ili strop jako zaprlja, teško da ćete ga moći očistiti, pa će najvjerojatnije biti potrebno novo bojanje.

Svijetle boje se teže održavaju nego tamne, pa ako vas mrlje koje se ne mogu odstraniti jako muče, pokrijte zidove perivim tapetama dok djeca ne odrastu.

Zidovi bojani uljanim bojama se lakše čiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko savjeta kako oprati zidove.

Prvo obrišite prašinu i uklonite paučinu. Ako imate visoke stropove, prašinu obrišite čistom metlom na dugoj dršci, četkom za paučinu ili čistom krpom za prašinu koju ćete zavezati na metlu. Ne upotrebljavajte vodu, osim ako želite oprati cijeli strop.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Tapete od tkanine ili papira možete zaštititi na osjetljivim mjestima specijalnim premazom tako da se mrlje od masnoće i prljavštine mogu lako obrisati krpom. Svakako prije nego nanesete premaz provjerite postojanost boja.

Paučinu nastojte ukloniti dok je još svježa, jer kad se zamasti i zapraši, znatno teže ju je ukloniti. Problem paučine i pauka možete jednostavno riješiti insekticidima, ako to želite, jer uvijek će biti novih pauka koji nisu ni prljavi ni opasni, a osim toga djeluju kao male muholovke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomiješajte deterdžent ili čisti sapun i vodu, a drugu kantu napunite vodom za ispiranje, pripremite dvije, tri spužve, debelu krpu ili spužvasti brisač na dugoj dršci s mehanizmom za cijeđenje koji će doprijeti u sve kutove.

U vodu dodajte oko 50 grama boraksa na 1L vode i u sapunicu i u vodu za ispiranje.

Sa zidova prvo uklonite velike mrlje i površnu nečistoću, u suprotnom ćete prvim potezom na zidu napraviti još veći nered. Ovu površinsku nečistoću možete ukloniti usisivačem ili nekom suhom krpom.

Zatim krenite na konkretno pranje zidova. Većinu zidova možete čistiti s univerzalnim sredstvom za čišćenje ili napravite smjesu amonijaka, octa, sode bikarbone u kanti punoj vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako oprati zidove? Najbolje da krenete čistiti od poda i polako se penjite vertikalno. Pazite da vam ne ostaju tragovi i linije od čišćenja. Nakon pranja, zidove osušite suhom krpom ili fenom.

Morate znati da, ako se zidovi često čiste suhim krpama nije ih potrebno tako često prati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba