Povrtnjak i radovi u vrtu

Kada je najbolje vrijeme za sijanje blitve i špinata

Image

Pitate se da li je moguće sijanje blitve i špinata ljeti kako bismo i za jesensku potrošnju imali mlade listove, u nastavku čitajte kada je pravo vrijeme za sijanje blitve i špinata

5.1.2019. u 19:42/ Život i stil

Špinat i blitva se siju na proljeće i jesen, ovisno o željenm vremenu berbe i potražnji na tržištu. 
No sijanje blitve i špinata možemo raditi i ljeti kako bi nam dospjele za potrošnju u jesen.

Ako blitvu i špinat posijemo polovinom srpnja moći ćemo ih brati od rujna do prve jače zime. Inače, sijanje blitve i špinata u srpnjuje moguće jer, za razliku od njihove najbliže srodnice cikle, imaju dosta dubok korijen pa su i prilično otporne na sušu. Nedostatak sijanja blitve i špinata u to vrijeme je mogućnost da bi im se mogao razviti čvrst i dubok korijen, posebno kod blitve, jer blitva traži duboko obrađeno i dobro usitnjeno tlo. 
Blitva, ali i špinat, će dobro napredovati i na pjeskovitijim tlima, ali i na nešto težim pod uvjetom da je ono bogato humusom.

Za sijanje blitve i špinata tlo treba biti i dobro gnojeno zrelim stajskim gnojem. 

Sijanje blitve i špinata se ne radi na površini na kojoj je prethodne godine bila zasijana ista kultura, već je obavezno provoditi plodored kako se u zemlji ne bi zadržale bolesti ili namnožili štetnici. Zbog toga je blitvu i špinat najbolje sijati i uzgajati nakon kupušnjača, krastavaca ili rajčice.

Sijanje blitve i špinata može se izvoditi na dva načina. 
Prvi način je da ih sijemo u redove razmaknute oko 40 cm, a kad blitva i špinat niknu prorjeđujemo ih i ostavljamo biljku od biljke na razmaku od 25 cm. 
Drugi način je sjetva na manju, dobro pripremljenu gredicu na položaju zaštićenom od vjetra. 
Kad biljke narastu i dobiju od 3 do 4 prva lista, trebalo bi ih se presaditi u redove na gredicu. Prije presađivanja blitvi malo skratite lišće, a nakon presađivanja dobro je zalijte. Redovno je treba prihranjivati dušičnim gnojivima. 
Špinat i blitva se proizvode isključivo izravnom sjetvom iz sjemena. 
Sijanje blitve i špinata ovisi i od toga koja ćemo sorta sijati, ali i od klimatskog područja u kojem ih namjeravamo sijati. 
Kako bi se blitvu i špinat bralo u jesen (rujan-lsitopad) sijanje blitve i špinata treba obaviti krajem srpnja i početkom kolovoza. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Monostih, dvostih, trostih

Vrste strofa: prisjetite se koje vrste strofe postoje

Više s weba