Savjet stručnjaka

Kada je vrijeme za prve bebine riječi i možemo li bebu potaknuti na govor?

Image
Foto: Thinkstock

Svako dijete ima svoj tempo razvoja kojeg moramo vrlo dobro osluškivati i pratiti

13.12.2017. u 14:15/ Sonja Oković, mag. logoped

Razvoj govora kod djece odvija se pod utjecajem mnoštva različitih čimbenika. Osim utjecaja vanjskoga svijeta, djetetu najprirodnija okolina jest njegova obitelj. Obitelj je ključna za rani razvoj i poticanje govornih vještina djeteta.

Osim dobro postavljenih uvjeta, da bi dijete progovorilo moramo znati koji je to period koji smatramo normalnim za pojavu djetetove prve riječi. Isto tako, i ne manje bitno, moramo biti svjesni da je svako dijete individua za sebe i da ponekad nešto što je "normalno“ za jedno dijete neće vrijediti i za drugo. Svako dijete ima svoj tempo razvoja kojeg moramo vrlo dobro osluškivati i pratiti.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pri procjeni razvijenosti govora mora se dopustiti individualno odstupanje svakog djeteta, toliko dugo dok ono prati noralne, utvrđene faze pravilnog razvoja govora. Mnogi roditelji znaju reći kako je njihovo dijete progovorilo već oko šestog ili sedmog mjeseca života, no ne radi se o pravom progovaranju. Da bi nešto nazvali "prva riječ“ ona mora imati značenje. Kada dijete kaže "ma-ma“ i gleda u mamu i mi razumijemo da nam se ono obraća onda možemo reći da je dijete proizvelo svoju prvu pravu riječ.

Prva riječ se u većini slučajeva javlja oko djetetovog prvog rođendana, što ne znači da će se kod neke djece prva riječ javiti kasnije ili čak i ranije, pod uvjetom da pojava određenih faza u djetetovom govoru prati normalne okvire razvoja.

Poticanje govora počinje već u trudnoći

Poticanje govora počinje još za vrijeme trudnoće kada dijete osluškuje otkucaje majčinog srca, i već tad prepoznaje majčinu boju glasa. Kada se dijete rodi, kroz dodir i kontakt očima dijete potičemo na komunikaciju, odosno kroz dijadni odnos, majka i dijete uvježbavaju iščitati signale koje šalju jedno drugome kako kroz dodir tako i kroz prilagođen način govora s majčine strane, plač i različite zvukove s djetetove strane.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticati dijete možemo na razne načine. Potrebno je postepeno pratiti djetetove interese i trenutne vještine te ih na neki način reflektirati kroz vlastiti iskaz. Drugim riječima, možemo ih oponašati te dodatno obogaćivati ono što govorimo i radimo nekim novim, djetetu zanimljivim pokretima, glasovima, riječima itd. Ako primjetimo da dijete ne napreduje ili izrazito kasni u svom govornom razvoju svakako je potrebno obratiti se logopedu i psihologu te je potrebno što ranije intervenirati u vidu logopedske terapije te psihološkog savjetovanja roditelja.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravila u pisanju

Znate li što označuju zbirne imenice?

Više s weba