Bobičasto i šumsko voće

Kada počinje berba malina?

Image
Foto: Pixabay

Berba malina počinje onog trenutka kada se plod počne odvajati od peteljke, odnosno kada plod dobije onu karakterističnu crvenu boju za svoju sortu

28.7.2018. u 9:25/ Život i stil

S obzirom na to da je malina je vrlo osjetljivo voće, berba malina se mora pažljivo i dobro organizirati da bi se malina obrala na vrijeme te da bi se mogla prodati na tržištu u najboljem stanju. 

Berba maline obavlja se u više navrata jer svi plodovi maline ne sazrijevaju u isto vrijeme. Dužina same berbe jednorodnih sorti tako traje od  15 do 20 dana, a kod jednorodnih sorti uglavnom traje cijelih mjesec dana. Berba započinje sredinom lipnja, a završava sredinom srpnja. Kraj lipnja je vrijeme kada se ubere najveća količina pa se u to vrijeme i organiziraju najviše berači malina.

Najbolje vrijeme za berbu malina je rano ujutro prije izlaska sunca, a može se brati i predvečer ako su plodovi predviđeni za prodaju kao stolno voće za sutra.

Ubrani plodovi se moraju pospremiti u hladnu prostoriju i transport je obavezan u hladnjačama, a berba malina se vrši direktno u ambalažne posudice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se berba malina vrši zbog daljnje prerade, tada se ona bere u emajlirane posude, a na samom kraju se prenosi u posebne transportne bačve.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Koji su najveći gradovi u Njemačkoj

Više s weba