Žitarice

Kada se obavlja žetva kukuruza i koji su načini žetve

Image

koliko treba kukuruzu da nikne?

Znate li kada je potrebno pripremiti se za žetvu kukuruza, a što je najvažnije osigurati prije žetve te na što treba paziti. Više o žetvi kukuruza donosimo u nastavku

16.1.2019. u 7:44/ Život i stil

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvitka, a dužina vegetacije kukuruza, od nicanja do pune zriobe, ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane te uvjeta uzgoja, s druge strane. Po dužini vegetacije sve hibride kukuruza možemo razvrstati u rane, srednje rane i kasne vegetacije, od toga ovisi i žetva kukuruza.

S obzirom na to da je kukuruz plod koji jednolično sazrijeva i obično se ne osipa, berba se obavlja u punoj zriobi. 
Kukuruz svakako treba čim prije obrati, jer svako odugovlačenje berbe može dovesti do manjih prihoda. Gubici mogu nastati zbog štete koje čine ptice, glodavci i divljač. 
Postoji opasnost i da se stabljike polegnu prije vremena, ili se prelome kombajnom se ne mogu ni obrati. Stoga se žetva kukuruza treba pripremiti i započeti na vrijeme. 

Zatim tu su gubici koji mogu nastati i pri radu kombajna, ali oni nikako ne bi smjeli prelaziti 2-3%.  
Žetva kukuruza se radi u tehnološkoj zrelosti, a ona nastupa u različito vrijeme, ovisno o načinu korištenja kukuruza. Imamo više načina žetve:

Žetva kukuruza - berba kukuruza u klipu 
Cijeli ovaj proces je mehaniziran i izvodi se beračima komušačima. Obrani i okomušani klipovi transportiraju se i transporterima ubacuju u koševe. 
Berbu kukuruza u klipu treba započeti kada vlažnost zrna na klipu padne ispod 30 %. Vlaga zrna ne bi trebala biti viša od 26 %. Ako se uskladištio vlažniji kukuruz, tada je potrebno ventiliranjem dosušiti kukuruz na navedenu vlažnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žetva kukuruza - berba kukuruza u zrnu  
Za ovakvu žetvu kukuruza koriste se žitni kombajni sa specijalnim hederom za otkidanje klipova kukuruza. Zrno kukuruza koje se dobije ovim načinom berbe, moguće je uskladištiti na duže vrijeme. Ovakav način ubiranja i skladištenja kukuruza vrlo je efikasan, ali i skup. U pobranom zrnu je mali postotak oštećenih zrna. Vlaga zrna od 25 do 28 % najpovoljnija je za berbu za ovaj način korištenja kod većine hibrida. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
stižu nove cijene

RTL Danas doznaje: Od utorka poskupljuje gorivo. Provjerite koje bi trebale biti nove cijene!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Godišnja doba

Australija godišnja doba - kako izgledaju godišnja doba u Australiji?

Više s weba