Neodoljiva orhideja

Kada se presađuje orhideja: Saznajte kada presaditi orhideju

Image

Vanda orhideja

Foto: Pexels.com

Ako već imate ovu ljepoticu u svom domu i zanima vas kada se presađuje orhideja, mi vam donosimo nekoliko ključnih koraka u vezi postupka presađivanja.

15.2.2017. u 21:58/ Vijesti.hr

Kada se presađuju orhideje? Najbolje je to učiniti u ožujku ili travnju jer je to period kad orhideja na cvate. Imajte na umu da ih ne možete presaditi u teglu koju ste nasuli običnom zemljom jer orhideja raste u supstratu od kore. Orhideje potječu iz tropskih šuma, gdje se hrane preko korijena koji se nalazi u zraku. Orhideje treba zalijevati malo jer ne podnose suvišnu vodu. Ne trebate ih saditi u velike tegle jer vole manje, a uočite li da su novi izdanci prešli rub tegle, orhideju trebate presaditi.

Kada se presađuje orhideja, treba slijediti ove korake:

Škarama za vrt odstranite oštećeno korijenje orhideje, ali to učinite dok je još u posudi iz koje ju trebate premjestiti. Svi sumnjivi izdanci trebaju biti odstranjeni. Sada ju izvadite iz posude, pregledajte cijelo korijenje i škarama odstranite sve oštećene i trule izdanke.

Nakon toga, odaberite novu posudu u koju ćete presaditi orhideju. Kada se presađuju orhideje, trebate ih saditi u prozirne posude koje propuštaju svjetlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad biljku smjestite u novu posudu, držite ju dok oko nje polako stavljate novi supstrat od kore drveta. Mora biti obloženo sa svih strana, ali ne previše stisnuto. Kada to napravite, zalijte ju da se kora slegne i da bi se istisnuo višak zraka. Ako vaša orhideja ima korijenje koje strši u zrak, nemojte ga pokušati ugurati u posudu, pustite ga da strši.

Ukrasne posude za orhideje napravljene su tako da na dnu imaju poseban prsten tako da, prozirna posuda u kojoj se vaša orhideja nalazi, ne sjeda na dno. Imajte na umu da orhideja ne smije biti u vodi i da se upravo tako sprječava da korijenje bude u vodi kada izađe iz posude.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Kako bi vaša orhideja bila u optimalnom stanju, možete ju povremeno orositi, ali pazite da ju ne zalijevate previše.

Više s weba

Pročitajte još

Image
sorte jabuke

Koje stare hrvatske sorte jabuka postoje?

Više s weba