NAJBOLJI NAČIN SADNJE

Kada se sadi bijeli luk: savjeti za uzgoj i sadnju bijelog luka

Image
Foto: Pixabay

Uzgoj bijelog luka mnogo ovisi i o godišnjem dobu u kojem ga sadimo. Mi vam zato donosimo uz koje ćete naučiti kada se sadi bijeli luk.

2.3.2017. u 19:18/ Život i stil

Zbog toga što se lako i brzo prilagođava vremenskim uvjetima, bijeli luk se sadi u gotovo svim vrtovima. No, kada se sadi bijeli luk i kako taj proces izgleda?

Bijeli luk ili češnjak zdrava je biljka koju redovno koristimo u našoj kuhinji. Izrazito je zdrav i bogat vitaminima B i C, selenom, magnezijom, kalijem i kalcijem. Njegovo porijeklo vuče iz Azije, odakle se u kratkom vremenu proširio po ostalim dijelovima svijeta.

Razmnožava se češnjevima

Zbog dobre prilagodbe različitim uvjetima uzgoja, česta je biljka i kod nas. Bijeli se luk razmnožava češnjevima, a tijekom sadnje također možemo koristiti i kupljene sjemenske glavice koje su dodatno zaštićene od bolesti i štetnih nametnika. Za sadnju bijelog luka idealna su plodna tla blago kisele ili neutralne kiselosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljetni i jesenski bijeli luk

Veliku ulogu u uzgoju i sadnji bijelog luka ima i godišnje doba u kojem ga sadimo. Naime, bijeli luk se uglavnom sadi u rano proljeće ili pak u jesen. Zbog različitih razdoblja u kojima se uzgaja, dijelimo ga u dvije skupine – proljetni i jesenski luk.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Proljetni se luk, kao što mu i samo ime govori sadi u proljeće. Preporučuje se da to bude što ranije, najbolje u veljači ili ožujku. Naime, proljetni bijeli luk osjetljiviji je na niske temperature nego jesenski.

Što se tiče jesenskog bijelog luka, on se sadi ujesen nakon čega prezimljuje i razvija se već na početku iduće godine. Ova vrsta bijelog luka ima nešto krupnije plodove i listove, što je također čini otpornijom na niske temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Koji su najveći gradovi u Sloveniji?

Više s weba