Sadnja luka

Kada se sadi luk? Provjerite koje je idealno vrijeme za sadnju luka

Image

Ako vas je zanimalo kada se sadi luk, mi vam donosimo odgovor na to i još mnoga pitanja u vezi sadnje i uzgoja luka.

3.2.2017. u 13:22/ Vijesti.hr

Optimalno vrijeme kada se sadi luk iz lučica je drugi dio listopada. Ako se tada posadi, biljka će se  dobro ukorijeniti i pripremiti za prezimljenje. Ako luk prerano posadite, može se dogoditi da u zimski period uđe prerazvijen, čime će se sposobnost prezimljavanja smanjiti. Ako su površine veće, sadnja lučica luka obavlja se mehanički pomoću sadilica na već pripremljene gredice ili ravno tlo, ako se sadi u vrtu, onda se posao obavlja ručno. Za uzgoj luka u jesenskom periodu treba odabrati duboka, propusna tla, bogata organskim tvarima. To je biljka prilično osjetljiva na kiselost tla pa se treba uzgajati na tlu blago kisele do neutralne reakcije (6-7 pH).

Kada se sadi luk na manjim površinama, proizvodi se iz lučica koje se sade na dubinu oko pet centimetara. Uzmite u obzir da lučice moraju biti udaljene jedne od drugih kako bi se mogle razviti veće glavice luka. Nakon sadnje se lučica prekrije zemljom. Sadnja se obavlja na pripremljene gredice, u trake s pet redova. Udaljenost između tih redova treba biti 25 cm, a između traka oko 45 cm.

Nekada zbog mraza može smrznuti dio koji je pod zemljom, no s dolaskom toplijih dana to prestaje.  Kada se sadi luk, trebate ga saditi na dijelu vrta s kojih su maknuti, kupus, krastavci, paprika ili rajčica, a kao pretkulture nisu poželjni grašak, kukuruz te lukovičasto cvijeće i povrće. Također, važno je znati da ga ne trebate saditi tamo gdje je bio prošle godine jer se tamo smije saditi tek za tri godine.

Lukova muha je najopasniji nametnik u ovim područjima koji napada luk, a javlja se u vlažnim proljećima. Najopasnija je prva generacija jer napada još nerazvijene biljke. Protiv nje se bore mnogi iskusni vrtlari. Nude vam se dvije opcije: počupati dio koji je zaražen ili primijeniti zemljišne insekticide koje možete pronađi u najbližem vrtnom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Domoljubne lirske pjesme

Više s weba