uzgoj luka

Kakav mora biti plodored za luk?

Image

Znate li koje je najbolje vrijeme kada saditi luk srebrnjak?

Luk nije kompliciran za uzgoj te je veoma otporan na niske temperature. Saznajte kako ga pravilno uzgojiti te kako mora izgledati plodored za luk

24.8.2019. u 0:00/ Život i stil

Luk pripada porodici lukova i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica se sastoji od pravog stabla (plitice), suhih ovojnih ljuski, sočnih mesnatih listova i od jednog do više pupoljaka. U nastavku doznajte sve o uzgoju te kakav mora biti plodored za luk

Luk je dosta otporan na niske temperature, sjeme niče već na 3-5 °C, ali mu je optimalna temperatura za klijanje 15 °C. Ta se temperatura postiže pomoću stajnjaka koji prilikom svoje razgradnje oslobađa toplinu.

Tlo za uzgoj treba biti rahlo, humusno i prozračno, ako je pjeskovito potrebno je intenzivno navodnjavanje, pH 6-7, ne podnosi kisela tla i ima velike zahtjeve prema svjetlu.

Plodored za luk:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luk te ostale kulture iz porodice Alliaceae ne smiju se uzgajati na istoj površini do 5 godina zbog brojnih zajedničkih bolesti i štetnika. Dobre predkulture luku su: pšenica, ječam, uljana repica i djeteline za ljetnu sjetvu ili jesensku sadnju ili pak krumpir i grah za proljetnu sadnju.

Kao predkulturu treba izbjegavati zob i raž jer ih napada isti štetnik. Udaljenost druge parcele luka treba biti njamanje 300 m kako bi se spriječilo prenošenje bolesti.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Sada znate koja su pravila za uzgoj luka, a i kako mora izgledati plodored za luk.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Jednostavni savjeti - Kako oprati zidove

Više s weba