Voćarstvo

Kako i kada se obrezuju voćke?

Image

zimska rezidba vinove loze, obrezivanje voćke

Foto: www.pixabay.com

Mnogi mladi voćari kada se obrezuju voćke jer nemaju dovoljno iskustva u voćarskim poslovima pa smo provjerili sa stručnjacima i ustanovili točno kada se obrezuju voćke

7.5.2019. u 22:24/ Život i stil

Pitali ste kada se obrezuju voćke pa evo nekoliko odgovora kada se obrezuju voćke po mjesecima.

Osnovni zahvati koji se obavljaju tijekom zimske rezidbe su prorjeđivanje, prekraćivanje i savijanje grana.
Osnovno pravilo orezivanja je da se uklone bolesne, oštećene i suhe grane, kao i guste grane koje se međusobno presijecaju.

U siječnju, ako vrijeme to dozvoljava i zemlja nije zaleđena, unaprijed se pripremaju rupe za presađivanje loze, voćki i drveća. Orezuju se: malina, jabuka, borovnica, kruška, ribizl i ogrozd. Provodi se čišćenje debla. 

Veljača je trenutak kada se obrezuju voćke. Obrezuju se voćke marelice, dunje, jabuke, maline, mandarine, murve, borovnice, kruške, breskve, ribizla, šljive i ogrozda. Svake 2- 3 godine potrebno je prorijediti trešnje i lješnjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju se režu mladice malina, lješnjaka i kestena.

Svibanj je vrijeme kada se izvodi se zeleno obrezivanje i prorjeđuju se voćke koštunica. U pravilu se uklanjaju mladice koje rastu na deblu stabla.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

U lipnju se obavlja zelena rezidba i počinje berba ranih sorti.

Srpanj je vrijeme za zeleno orezivanje kako bi se uklonili izdanci koji suviše brzo rastu i koji su se razvili na deblima i glavnim granama jabuke i kruške. Izvodi se ljetno orezivanje marelice, trešnje, maline, lješnjaka, breskve, ribizla, kupine i drugih voćnih grmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom se prorjeđuju krošnje bujnog drveća, kako bi se dobio tanji oblik. Uklanjanje grana je neophodno za zdravlje drveta jer dozvoljava pomlađivanje krošnje te bolje cvjetanje i stvaranje plodova. Sve grane koje se moraju ukloniti režu se što je moguće bliže izbijanju iz ogranaka ili glavne grane, kako bi ponovno uspostavili ravnotežu krošnje. Obrezuje se iznad mladice koja će osigurati nastavak grane i njezin budući razvoj.

Nadamo se da će vam ovi savjeti kada se obrezuju voćke biti od koristi ako ste i vi početnik u voćarstvu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba