Povrtnjak i radovi u vrtu

Kako i kada se sadi luk zimski

Image

zimski luk

Foto: www.pixabay.com

Zimski luk sadrži vrijedne sastojke poput karotenoida, makro i mikroelemenata, posebno kalcija i kalija te flavonoida koji imaju antioksidativnu funkciju

4.9.2018. u 18:32/ Život i stil

Zimski luk ​(zimski crvenac, proljetni luk, naduti luk, Velški luk, lat. Allium fistulosum), porijeklo vuče iz zapadne Kine i Japana gdje postoji i mnogo više tipova i brojnih kultivara. Kod nas se pretežito uzgaja u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi luk.

Zimski luk je višegodišnja biljka, a uzgaja se kao trogodišnja i četverogodišnja kultura. Razmnožava se vegetativno i generativno. Cvjetovi, plodovi i sjeme isti su kao i kod luka. Otporniji je na hladnoću od crnog luka., ali isto tako je otporniji i na bolesti.
Luk, a posebno onaj zimski o kojem ovdje i govorimo je jako otporan prema niskim temperaturama. Vegetacija mu je jako kratka i zato je dobrodošao u proljeće, upravo u  vrijeme nedostatka ostalog povrća.

Zimski luk se troši prvenstveno kao rani luk u proljeće, a mi ga popularno volimo zvati mladi luk. Lišće mu je posebno bogato C vitaminom, stoga ga je i dobro konzumirati upravo u vrijeme kada su njegovi listovi zeleni i dobri za jelo.

Nakon što zimski luk nikne na stabljici započinje grananje i formiranje više lažnih stabljika s cjevastim lišćem sličnim luku, ali se ne stvaraju lukovice. 
Otporan je na niske temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme za sijanje zimskog luka je u kolovozu i rujnu, kada je idealno za uzgoj iz presadnica golog korijena ili iz kontejnera, a presađivanje se vrši sredinom listopada.

Zimski luk sadimo u redove razmaka 20 cm i 15 cm između biljaka. Takav se usjev može brati već u prvom polovicom travnja. Nakon svake berbe usjev se prihranjuje dušikom.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Dvogodišnji i trogodišnji nasadi mogu dati prinos 30 do 50 t/ha, a jednogodišnji i do 20 do 25 t/ha. 

Zimski luk za prodaju se priprema tako da se očisti od starog lišća, gornje se lišće prikrati i slaže u vezice koje se obično pakiraju u kartonske kutije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vrt i okućnica

Japanska ruža razmnožavanje i uzgoj

Više s weba