Travnjaci

Kako izgleda održavanje travnjaka po mjesecima

Image

održavanje travnjaka po mjesecima

Foto: www.pixabay.com

Da bi vaš travnjak zadržao zdravi i svježi izgled, potrebno je redovito održavanje travnjaka po mjesecima, a kakvo je održavanje travnjaka po mjesecima pročitajte u nastavku

25.8.2019. u 0:17/ Život i stil

Održavanje travnjaka po mjesecima podrazumijeva popis svih radova koje po mjesecima treba obaviti ako želite održati svoj travnjak lijepim i urednim te imati lijepo uređen vrt i okućnicu.

Održavanje travnjaka po mjesecima, odnosno posađene trave, obuhvaća redovnu košnju, prozračivanje, odstranjivanje odumrle trave te prihranu.

Prvi korak prema savršeno uređenom travnjaku jest pravilna i temeljita priprema terena, a zatim i redovito održavanje travnjaka po mjesecima.

Mnogi vlasnici kuća žele imati lijep ukrasni travnjak, a da bi to postigli, trebaju obaviti pravilnu sjetvu. Sjetvu možete obavljati tijekom cijele godine, no najbolja je jesenska sjetva.
Zalijevanje travnjaka je vrlo važno jer gotovo svu potrebnu količinu vode trava vuče iz tla i travnjak treba mnogo vode da bi se održao u dobrom stanju, a pogotovo u vrijeme velikih vrućina.
Današnja tehnologija omogućava i upotrebu tajmera s kojima možemo regulirati vrijeme uključivanja kao i količinu vode.

Još jedna od važnijih mjera održavanja travnjaka svakako je i redovita prihrana travnjaka.
Prva prihrana se preporučuje od sredine veljače do početka ožujka, a druga od početka druge dekade ožujka pa do defolijacije travnjaka.
Prihrana se radi za oblačnog vremena, ujutro ili navečer, prije kiše ili zalijevanja. Nikako ne smijemo vršiti prihranu za vrijeme jakih vrućina i po vjetrovitom vremenu.

Ovisno o tipu travnjaka ovisi i intenzitet košnje. Kositi možemo vrlo rijetko (do 2 puta godišnje - travnjaci koji su na kosinama i polu prirodni travnjaci ) ili vrlo često (1-2 puta tjedno - ukrasni i sportski travnjaci) što ovisi o tipu travnjaka.

U proljeće i rano ljeto travnjak se kosi jednom na tjedan, a ljeti i u jesen rjeđe. Posljednja košnja travnjaka se radi što kasnije, početkom studenoga da trava ne ostane previsoka, jer bi pod dugotrajnim pokrivačem mogla istrunuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proljeće se preporučuje povaljati travnjak zbog mraza koji je izdignuo tlo pri čemu se korijenje trave odvaja od tla i kida, a što uzrokuje propadanje trave. 
Prozračivanje travnjaka provodi se strojevima za aerifikaciju i to prije gnojidbe ili navodnjavanja da bi se uravnotežili učinci gaženja i valjanja travnjaka. 
Aerifikacija ili prozračivanje travnjaka se može raditi i vilama, a dobro ga je provoditi u proljeće i jesen.

Tijekom vegetacijskog perioda na travnjaku se pojavljuje sloj odumrle trave koja se nije u cijelosti razgradila i koja štetno djeluje na rast trave. Ovaj sloj stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti i štetnika pa je na početku vegetacije nužno provesti vertikalno zasijecanje travnjaka posebnim strojevima ili ručnim alatom nalik na grablje s noževima. Potrebno je zarezati tlo na dubinu 2 – 3 cm, a nakupljeni filc pograbljati i ukloniti.

Održavanje travnjaka po mjesecima  neka bude pravilo kojeg ćete se pridržavati i vaš travnjak će zasjati punim sjajem, a vi ćete u njemu uživati i opuštati se.

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
Monostih, dvostih, trostih

Vrste strofa: prisjetite se koje vrste strofe postoje

Više s weba