vrlo isplativo

Kako očistiti tepih - čišćenje tepiha sodom bikarbonom

Image
Foto: Pixabay.com

Vrijeme je za čišćenje tepiha i zanima vas kako čistiti tepih sodom bikarbonom? Donosimo vam nekoliko savjeta na što trebate paziti prilikom čišćenja sodom

1.6.2017. u 14:10/ Život i stil

Čišćenja tepiha sodom bikarbonom je jedan od najjednostavnijih i najisplativijih načina na koje bez problema možete očistiti svoj tepih te ukloniti neugodne mirise.

Tepih bi trebali dubinski usisati ili strojno očistiti, minimalno jedanput godišnje. Ako nemate vremena ili novaca za stručno čišćenje, posipanje tepiha sodom bikarbonom vam u tome može pomoći. Naime, soda pomaže u istjerivanju prljavštine i loših mirisa iz vašeg tepiha.

No, imajte na umu da ako je vlaga visoka, pri čišćenju tepiha sodom bikarbonom, ona se može zavući među vlakna i tako napraviti više štete nego koristi. Kada su dani vlažni, najbolje bi bilo pošpricati tepih alkoholnim octom, koji će prašinu razgraditi te će tako ukloniti izvor mirisa. No, imajte na umu da on možete i oštetiti tepih, ovisno o kojoj vrsti se radi, najbolje bi bilo da isprobate na malom dijelu. Što se tiče profesionalnih sredstava za čišćenje tepiha, najbolji su pjena ili prah koji se isčetkaju, a nakon toga se tepih temeljito usiše.

Takav učinak možete postići i posipanjem smjese od jedne šalice boraksa i 15 kapi eteričnog ulja lavande. Neugodne mirise možete neutralizirati i prskanjem osvježivačima odjeće. Tepih je poželjno usisati tri put tjedno, a ako imate kućne ljubimce, bilo bi poželjno svaki dan.

Sapun privlači prljavštinu

Kada čistite tepih, probajte izbjegavati sapune s kemikalijama jer ostaci tih sapuna privlače prljavštinu. Zato je bolje izabrati sredstva na bazi vode i čistiti tepih sodom bikarbonom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba