ORIJENTACIJA U DOMU

Kako odrediti strane svijeta u stanu

Image
Foto: pixabay.com

Kupujete li novu nekretninu ili se pripremate u razgledavanje stanova, nekoliko je stvari koje morate naučiti prije nego krenete u potragu za idealnim domom

18.7.2017. u 11:30/ Život i stil

O stranama svijeta u vašem domu ovisit će osvjetljenost prostorija i dotok topline od sunčeva zračenja. Određivanje je bitno i zbog energetske efikasnosti doma, jer bi prostorije u kojima najviše boravite trebale biti okrenute prema Suncu. 
Osim toga, znajući kako odrediti strane svijeta u stanu, bit će vam puno lakše vizualizirati prostor koji razgledavate.

Određivanje strane svijeta u stanu važno je i ukoliko ne uređujete svoj dom prema načelima feng shuija. Neke kućne biljke vole više svjetla ili pak ne uspijevaju na sjeveru. Na strane svijeta osjetljive mogu biti i biljke koje uzgajate na balkonu. 

Kako odrediti strane svijeta u stanu moguće je na nekoliko načina. Prvi način kako odrediti strane svijeta je pomoću kompasa. Stanite na sredinu sobe i stavite kompas vodoravno. Kompasom odredite smjer sjevera te, ravnajući se prema njemu, odredite preostale strane svijeta.

Drugi način kako odrediti strane svijeta u stanu je orijentirati se pomoću Sunca, tako da odredite bočno svjetlo od Sunca. To ćete napraviti tako da odredite u koje doba dana sunce gleda u prozor. Licem stanite prema prozoru. Ako svjetlost u prozor udari u jutarnjim satima, sjever je na lijevoj strani, a ako svjetlo u prozoru bude navečer, sjever je desno.

Treći način kako odrediti strane svijeta u stanu je korištenjem obične olovke. Stavite olovku okomito na prozor i gledajte gdje će pasti sjena. Strana na koju će sjena olovke pasti ukazivat će na sjever,  a znajući gdje je sjever, bit će vam lako odrediti ostale strane svijeta. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
razlike

Saznajte što je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Više s weba