beba na putu

Kako počinje porod: dva su načina na koja možete znati da je porod počeo

Image
Foto: Thinkstock

Mnoge buduće amme pitaju se hoće li znati je li porod počeo. Bez brige, znati ćete, a mi vam donosimo i dva načina kako počinje porod

Porod započinje na dva načina: curenjem plodne vode ili trudovima. Dakle, ako započne curiti plodna voda, sasvim je svejedno imate li ili nemate trudove - porod je započeo. Jasno, najčešće uz curenje plodne vode razvit će se i trudovi, ali ovo nije obavezno.

Trudovi

Uterus (maternica) se već tijekom trudnoće priprema za porod. Maternica je građena od glatkih mišićnih vlakana i vezivnoga tkiva. U trupu maternice ima najviše mišićnoga tkiva. Mišićni snopići u zidu uterusa povećavaju svoj volumen tijekom trudnoće procesom hipertrofije i hiperplazije, što zajedno s rastezanjem koji je uvjetovan rastom ploda, dovodi do toga da se u trudnoći maternica poveća i desetak puta.

Sposobnost kontraktilnosti i elastičnost mišićja maternice važne su karakteristike o kojima ovisi kvaliteta trudova. Kontrakcije maternice pod kontrolom su vegetativnog živčanog sustava, a sama je kontrakcija maternice tj. trud, elektromehanički fenomen koji dovodi do skraćenja vlakana miometrija.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO:Thinkstock)

Pravi trudovi prvog porodnog doba počinju sa bolnim stezanjima koja traju oko pola minute i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta. U daljnjem tijeku jačina se kontrakcija pojačava, a vrijeme između njih skraćuje na 10 minuta i manje što se istovremeno smatra ʺuzbunomʺ za odlazak u rodilište. Ipak, percepcija boli individualna je karakteristika i ne treba se držati striktnih pravila glede odlaska u rodilište jer takva ne postoje. 

Na početku porođaja uobičajena su 3-4 truda u 10 minuta, potom u tzv. drugome porođajnom dobu i 5 trudova u 10 minuta.  Normalni porođaj karakteriziraju pravilne tj. koordinirane kontrakcije maternice koje lako i efikasno šire vrat maternice. Za normalni porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a u višerotkinje 5-8 sati.

Prsnuće vodenjaka - curenje plodne vode

Plodna voda u fizioloških je okolnostima bezbojna tekućina bez mirisa čije se otjecanje to jest curenje ne može kontrolirati. Vodenjak može prsnuti na dva načina; može doći do rupture donjeg pola vodenjaka (dio membrane vodenjaka koji prekriva grlo maternice) kada dođe do izlijevanja veće količine plodne vode, što je nemoguće ne uočiti ili barem posumnjati da se radi o curenju plodne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je način tzv. visoko prsnuće. Ovdje se naime radi o rupturi plodnih ovoja visoko iznad grla maternice koje se klinički manifestira samo povremenim podljevanjem malih količina plodne vode koje se često zanemaruje od strane trudnica koje smatraju da je to bilo ″preoskudno i premale količine″ da bi bilo značajno.

Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija
Image
Thinkstockphotos/Ilustracija

(FOTO:Thinkstock)

Bitno je ponoviti da je curenjem plodne vode započeo porođaj bez obzira na količinu plodne vode koja curi te ima li ili nema trudova, te da se u svim okolnostima curenja plodne vode ili sumnje u isto treba javiti u nadležno rodilište.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba