Vrt i okućnica

Kako se radi pravilno obrezivanje mandarine

Image

pravilno obrezivanje mandarine

Foto: dubrovački dnevnik

Sigurno već znate da je obrezivanje mandarine važan dio pravilnog održavanja biljke mandarine, stoga vam donosimo vam savjete kako izgleda pravilno obrezivanje mandarine

24.3.2019. u 17:26/ Život i stil

Mandarine nisu zahtjevne za uzgoj. Vrlo su otporna stabla, a zahvaljujući njihovoj otpornosti, sve se češće uzgajaju i u našim krajevima, posebno u srednjoj i južnoj Dalmaciji, isključivo zbog uvjeta pogodnih za rast biljke i razvoj njihovih plodova.

Mandarina je porijeklom iz područja jugoistočne Azije, a mi smo se već toliko navikli na ovaj sočni citrus da nam je uopće teško i zamisliti jesenske i zimske mjesece bez uživanja u osvježavajućim, zdravim mandarinama.

Mandarine najbolje uspijevaju na sunčanim i svijetlim mjestima, iako se donekle mogu prilagoditi i životu u polusjeni. Iako su kao agrumi vrlo otporni, mandarinama ipak smetaju niske temperature pa ih je tijekom zimskih mjeseci potrebno dodatno zaštititi.

Najviše im odgovara propusna i bogata zemlja, a posebno je važno da u sebi ima dovoljno organskih tvari ili humusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan dio održavanja nasada mandarine čini i obrezivanje mandarine, koje se smije provesti tek kad prođe opasnost od mrazeva. 
Najčešće je to razdoblje od ožujka pa do kraja travnja.

Obrezivanje mandarine radi se da bi se odstranile grančice u unutrašnjosti, odnosno oni dijelovi biljke koji neće davati kvalitetne plodove. 
Prikraćuju određene grane, režu se one bolesne te oštećene.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Obrezivanje mandarine izvodi se škarama i/ili pilom, ovisno o debljini grana koje se odstranjuju ili skraćuju. Nakon rezidbe, odstranjene grane i grančice potrebno je spaliti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slikarstvo

Koji su najpoznatiji hrvatski slikari?

Više s weba