Cvijeće u vrtu

Kako se uzgaja plava hortenzija u vrtu

Image

uzgoj, hortenzije

Foto: Pixabay

Ima li ljepšeg ukrasa u vrtu nego što je to plava hortenzija. Zasigurno nema, a ako vas zanima kako se uzgaja plava hortenzija donosimo nekoliko informacija u nastavku

22.1.2019. u 8:02/ Život i stil

Hortenzija (lat. Hydrangea) je prvenstveno biljka koja treba puno vode. To govori već i njeno latinsko ime koje počinje riječju hydro što znači voda.  
Prirodno stanište im je istočna Azija te vlažna šumska područja sjeverne i južne Amerike.
Hortenzija ima više od 75 vrsta koje cvatu prekrasnim kuglastim cvjetovima. Hortenzija može biti i plava i to je možda jedna od najljepših hortenzija.
Promjena boje hortenzije radi se zakiseljavanjem tla. Plava hortenzija znači da je tlo veoma kiselo (pH 3 – 4,5) odnosno da sadrži visoki udio aluminijevih soli. Na neutralnom do alkalnog tla (do pH 7) cvijet hortenzije bit će ružičasti ili crveni. Hortenzije s bijelim cvjetovima ne ovise o kiselosti tla – uvijek su bijeli.

U Europu su donesene u 18. stoljeću, a kultivar koji je danas najrašireniji je velikolisna hortenzija odnosno Hydrangea macrophylla. Taj drvenasti grm raste u visinu i širinu do 200 cm.

Najizrazitija karakteristika a, ujedno i razlog zašto je plava hortenzija tako popularna u vrtovima, njene su krupne plave cvjetne glavice. U osnovnim varijantama one su u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, ili ljubičastoj boji, ali mi ovdje govorimo upravo što je to plava hortenzija pa zato stavljamo naglasak na plave glavice. Cvjetne glavice sastoje joj se od dvije vrste cvjetova, i to fertilini - cvjetovi koji su skriveni unutar glavice i nisu toliko lijepi, a okružuju ih veliki lijepi cvjetovi s četiri latice koji nisu fertilni.

Plava hortenzija cvjeta od lipnja pa sve do kraja listopada. Na cvjetnoj gredici s hortenzijama lijepi očaravajući je prizor kad se izmjenjuju plava hortenzija i ljubičasto cvatuće cvijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hortenzije su cvijeće koje možemo uzgajati na polusjenovitim i vlažnim mjestima u vrtu odnosno oko kuće – tamo gdje i usred ljeta, za najvećih vrućina, uvijek ima vlage. Plava hortenzija uspijevat će ispod visokog drveća. Tlo treba biti plodno, bogato, rastresito. Ljeti hortenzija traži obilato zalijevanje, a ako raste na sunčanom mjestu tada po dva puta dnevno, kišnicom ili odstajalom vodom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
Nakon novih poruka

Plenković o svim aferama citirajući Milanovića: 'To je jedno veliko ništa!'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Porezni obveznici

Znate li što je porezni broj

Više s weba