Šumsko voće

Kako se zemlja za jagode priprema za sadnju?

Image
Foto: Pixabay

Zemlja za jagode, prije same sadnje, mora ispuniti osnovne preduvjete za podizanje nasada jagoda, pročitajte u nastavku što je sve potrebno napraviti

14.8.2018. u 17:01/ Život i stil

Zemlja za jagode mora se dobro pripremiti tako da ispuniti osnovne preduvjete za podizanje nasada jagoda. Iako je jagoda prilagodljiva različitim pedološkim i klimatskim uvjetima.

Zemlja za jagode traži nekoliko osnovnih stvari.  Izbor tla - tla trebaju biti rahlija i laganija, i moraju biti bogata humusom. Treba biti optimalan pH 5,5-6,5 , i dobra opskrbljenost makroelementima. Na kraju najbitnije je da zemlja za jagode bude ona na kojoj ne „leži“ voda.

Priprema zemlje za sadnju jagoda započinje oranjem na dubinu 30-40 cm.
Ako se radi o ilovasto-pjeskovitom tlu, preporučuje se oranje na dubinu od 50 cm.

Nakon oranja ide se sa distribucijom organskih i mineralnih gnojiva. Slijedi fina priprema zemlje za jagode (frezanje). Slijedeća faza je izrada gredica, a potom se postavljaju cijevi za navodnjavanje kapanjem i polietilenska folija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja za jagode je najpovoljnija je na položajima koji nisu izloženi vjetru i akumulaciji hladnog zraka. Za rane sorte jagoda najbolji su južni položaji, bez mrazeva u kasno proljeće. Na takvim zemljama sazrijevanje plodova je desetak dana ranije u odnosu na sjeverne položaje. 

Ako se vaša zemlja za jagode nalazi na mjestima prekomjerne vlažnosti ili je tlo s visokom razinom podzemnih voda, u takvim slučajevima je najbolje uzgajati jagode na visokim gredicama.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slike koje pobuđuju maštu

Pjesničke slike: Otkrijte vrste pjesničkih slika

Više s weba