Vrt i okućnica

Kako uzgojiti gladiole u tegli?

Image

Gladiole u tegli

Foto: Pixabay

Gladiole su trajnice koje svojom ljepotom, bojom i visinom daju onaj zadivljujući dašak ljeta svakoj cvjetnoj gredici, ali čak i ako su gladiole u tegli

7.5.2019. u 19:57/ Život i stil

Kao i ostalo lukovičasto cvijeće, gladiole u tegli je vrlo lako uzgojiti, a s obzirom na svoju izdržljivost, uspijevaju u gotovo svim uvjetima. 
Imajte na umu da se ne divimo samo mi ljudi ljepotama ovog cvijeća, jer i glodavci ih obožavaju. Ako su gladiole u tegli, dobro ih je saditi pomiješane s narcisima. Naime, glodavci ne podnose miris narcisa.

Njihove žarke boje, bujan rast i visina stabljike, daju savršenstvo rubnim dijelovima vrta ili cvjetnim gredicama, ali podjednak učinak imaju i ako su gladiole u tegli.
Gladiole u tegli rastu do visine oko 1 metra, pa će za uzgoj biti potrebne nešto veće tegle, promjera od 30 do 40 cm.
Za razliku od ostalog ljetnog cvijeća, sadnju valja započeti ranije, čim vremenske prilike dopuste.
Sade se od ranog proljeća pa sve do početka ljeta, odnosno od ožujka do kraja lipnja, a sadnja nakon lipnja, biljkama neće dati dovoljno vremena da se dobro ukorijene i samim time pripreme za zimu.  

U pravilu se lukovice gladiola u jesen vade iz zemlje, ali ako su gladiole u tegli to nije potrebno raditi. 

Lukovice posadite u zemlju u koju ste pomiješali šaku kvarcnog pijeska i to na dubinu od oko 20 cm. Gladiole u tegli ne podnose zadržavanje vode, pa kvarcnim pijeskom u omjeru 50:50 postižete rahlost, odnosno, sigurnost da se voda neće toliko zadržavati oko biljaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jesen kada listovi počnu venuti, odrežite ih, a gladiole u tegli smjestite na hladno i tamno mjesto, najbolje u podrum.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Više s weba

Pročitajte još

Image
Tehnologija današnjice

Znate li kako možete otkriti skriveni broj?

Više s weba