SVE O KAKTUSIMA

Kaktus održavanje: najbolji savjeti za pravilno održavanje kaktusa

Image

mini kaktusi

Foto: Pexels

Kaktus kao biljka nije prezahtjevan za održavanje. Donosimo vam savjete i preporuke za uspješnije održavanje kaktusa kod kuće ili u vrtu.

3.2.2017. u 12:54/ Život i stil

Kaktus je biljka iz porodice Cactaceae, podrijetlom sa američkog kontinenta i susjednih otoka. Njegovo održavanje ne razlikuje se mnogo od brige o ostalim biljkama, ali zahtijeva posebnu pažnju prilikom zalijevanja.

Kaktus pripada takozvanim sukulentnim biljkama – biljkama koje su specifične po tome što spremaju vodu u svoje listove i stabljike. Zahvaljujući bodljama, velikim sočnim listovima i specifičnom egzotičnom izgledu, kaktus se može prilagoditi i najsušnijim uvjetima, a nije prezahtjevan ni kao sobna biljka. U svijetu postoji 200-tinjak rodova kaktusa i više tisuća različitih vrsta, jedino se njihova podrijetla međusobno razlikuju.

Idealna biljka za početnike

Moglo bi se reći da je kaktus jedna od najpopularnijih biljaka u našim domovima. Čak i najveći početnici mogu bez problema brinuti o njemu. Održavanje biljke kaktusa nije komplicirano i može potrajati godinama, ali ipak bi trebalo pripaziti na vegetacijske cikluse kojima se prilagođava. Naime, njegove ljetne i zimske potrebe nisu jednake. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ljubitelje kaktusa najviše zabrinjava je zalijevanje. Iako su kaktusi poznati po tome što mjesecima mogu izdržati bez vode, to ne bi smjelo postati pravilo. U ljetnom periodu održavanje kaktusa zahtijeva nešto više zalijevanja, otprilike jednom tjedno. 

U hladnim danima pravila su malo drugačija. Većina kaktusa zimi je u fazi „mirovanja“ pa, kao što i samo ime govori, ne traže toliko pažnje. Dovoljno je da ga zalijete jednom ili dvaput mjesečno jer pretjerano zalijevanje ionako može dovesti do propadanja i truljenja. Pritom je najbolje koristiti prirodnu vodu iz kišnice.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Pomiješajte zemlju s pijeskom ili glinom

Za sadnju kaktusa preporučuju se uglavnom glineni lonci jer se zemlja u njima postepeno i nešto sporije suši pa ne postoji opasnost od propadanja zbog pretjerane vlage. Slična je stvar i s plastičnim posudama zahvaljujući kojima zemlja gubi vlagu samo na površini, dok na dnu ostaje dovoljno vlažna za normalan razvoj korijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Jednako je važno i kakvu ćete mješavinu zemlje staviti kod sadnje. Da bi vaš kaktus što dulje potrajao, pomiješajte zemlju s pijeskom ili glinom. S vremena na vrijeme u vodu za zalijevanje možete dodati i umjetno gnojivo, ali nemojte pretjerivati. Postoji još jedan trik - vaš kaktus trajat će još dulje ako ga barem jednom godišnje presadite u drugi lonac sa svježom zemljom.

Štetni nametnici napadaju sve biljke pa tako ni kaktusi nisu iznimka. Uglavnom im prijete crvci, crveni paukovi i uši. Danas u svakom vrtnom centru možete kupiti zaštitna sredstva protiv nametnika i bolesti po relativno niskim cijenama. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dvije opcije

Što je i kako saznati IBAN broj?

Više s weba