Blagdan Uskrsnuća

Kakvi su običaji za Uskrs

Image

kakvi su običaji za Uskrs

Foto: Thinkstock

Većina ljudi je upoznata s Uskrsom i svjesna da se radi o najvećem kršćanskom blagdanu, ali mnogi još uvijek ne znaju kako se slavi Uskrs i koji su običaji za Uskrs

24.7.2019. u 11:51/ Život i stil

Uskrs se određuje tako da se odredi nedjelja koja će stići 40 dana nakon Čiste srijede. Taj period prije Uskrsa zove se Korizma, a predstavlja čišćenje i preobraćenje vjernika.

No, kakvi su običaji Uskrs?  
Uskrs je jedan od "pokretnih" kršćanskih praznika, odnosno onih čiji se datum mijenja svake godine. 
Uskrs uvijek nastupa u razdoblju između 22. ožujka do 25. travnja.

Mnogi ne shvaćaju što je zapravo Uskrs i koji je njegov značaj za vjernike, pa tako ne znaju ni kakvi su običaji za Uskrs u našim krajevima.

Važno je znati, neovisno o tome jeste li vjernik ili ne, kako se radi o blagdanu kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista te da su svi simboli Uskrsa povezani upravo s tom činjenicom pa tako i svi običaji za Uskrs. 

Na dan Uskrsa postoje razni običaji koje vjernici tradicionalno rade i svakako tu su i simboli Uskrsa koji su neizbježni u svakoj proslavi.
U većini zemalja diljem Europe crkvena zvona prestaju zvoniti na Veliki četvrtak. Ona miruju u znak sjećanja na Isusovu muku i smrt. Ponovno počinju zvoniti na Veliku subotu kao veseli glasnici Isusova uskrsnuća. Čini se da je i običaj ukrašavanja jaja u Slavena stariji od kršćanstva.

Bijeljenje ili vapnjenje kuće je običaj vezan uz veliki tjedan. Na sam Uskrs nije običaj posjećivati rodbinu, ali je zato na uskršnji ponedjeljak to glavni običaj.
Dan obično kršćani započinju jutarnjom misom gdje u crkvenoj zajednici razmišljaju o tome što je Uskrs i što blagoslov tog dana znači za njihovu obitelj.
Potom se obitelj okuplja za blagdanskim stolom, na kojem se nalaze i svi simboli Uskrsa: križ, bojana jaja, sirnice, pisanice, i ostali blagdanski simboli ali i specijaliteti.
Sve su to neizostavni običaji za Uskrs bez kojih proslava ovog blagdana ne bi bila dostojanstveno obilježena.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Književna vrsta pjesme

Više s weba