egzotično

Kakvo egzotično voće i povrće postoji?

Image

egzotično voće

Foto: www.pixabay.com

Nismo ni svjesni koliko egzotičnog voća i povrća postoji. Mi smo za vas izdvojili neke najzanimljivije

28.1.2019. u 8:39/ Život i stil

Egzotično voće i povrće sve češće možemo vidjeti na našim stolovima i u dućanima. Egzotično voće i povrće počelo se i kod nas sve više uzgajati, a razlog je prilično jendostavan - novo, zdravo, ukusno i oku privlačno.

Egzotično povrće:

Gai lan ili kineska brokula, nutrijentima je bogato egzotično povrće koje je specifično za kantonsku kuhinju. Ovo egzotično povrće može biti servirano kao zamjena za brokulu ili samostalno u salati.

Nopaljeegzotično povrće meksičke kuhinje, koja je plod određene vrste kaktusa. Ovo povrće u Meksiku je jako popularno i koristi se kao vegetarijanska zamjena za tacose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duga vigna ili kineski dugi grah je egzotično povrće porijeklom iz jugoistočne Azije. Koristi se kao zamjena za sve vrste grahorica, a bogat je vlaknima i vitaminima C i A.

Egzotično voće:

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Zmijsko voće ili salak je egzotično voće koje bodljikavom i ljuskastom vanjštinom ne mami da ga probate, ali u sebi krije ukusno i slatko meso.

Ovo egzotično voće karakteristično je  za istočnu Aziju, a meso je kombinacija gorčine ananasa i slatkoće meda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Durian je jugoistočno azijsko egzotično voće koje u Aziji znaju pod imenom "kralj voća", a u ostatku svijeta kao "najsmrdljiviji plod ikada."

Durian isprva ima neugodan miris koji se opisuje kao kombinacija pokvarenog mlijeka i trulog mesa, no kasnije poprima okus kreme od badema.

Šećerna jabuka je egzotično voće koje možete pronaći svugdje osim u Europi, a smatra se jednom od najzdravijih i najukusnijih voćki.

Izvana podsjeća na artičoku, a iznutra ima izgled bijele kreme s mnoštvom koštica, dok joj je okus mješavina banane i ananasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karambolaje egzotično voće u obliku zvijezde, žute je boje i kiselog okusa. Inače raste u tropskom dijelu Azije. Kora mu je također jestiva kao i unutrašnjost, a meso mu je jako sočno. Okus može varirati od kiselog do slatkog – ovisno kada se bere.

Kivano je voćka narančaste boje koja na kori ima bradavičaste izrasline. Može se koristiti u raznim voćnim salatama i slasticama. Ako ga želite jesti sirovog, morate ga prerezati po pola i izvući mesnati dio koji je jestiv.

Mango voćka duguljastog oblika, žarko žutog mesa i predivnog okusa. Sadrži jako puno vitamina, minerala, antioksidansa i odličan je za zdravlje. Obiluje vitaminom A i C te ima i veliku količinu kalija. Mango je jako osvježavajuće voće čije meso sadrži jako puno vode.

Pepino okusom podsjeća na kombinaciju krastavca i dinje. Žute je boje i okruglog oblika. Sadrži velike količine vitamina A i C te kalcija. Jestiv je i sirov, a može se pripremati i prženjem na margarinu. Dobar je za dijabetičare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guava je voće koje kada ga jedete podsjeća na spoj jabuke i kruške. Kora mu je zelenkaste boje, a plod je ružičaste. Sjemenke su mu jestive, a cijeli plod se može jesti nakon što se skuha, isprži ili ispeče.

Kumkvat je jedno od najslađih voća koje ćete ikada imati priliku vidjeti! Gorkasto su kiselkastog okusa, izgleda kao mini naranča, a jede se cijeli plod, s korom. Sadrži puno vitamina A i C te kalcij i željezo. Jako je zdrav te pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba