Turizam i hotelijerstvo

Kategorizacija kuće za odmor

Image

Kategorizacija kuće za odmor

Foto: www.pixabay.com

Svi vlasnici kuća za odmor trebali bi proći jedinstven postupak kategorizacije kuća za odmor koje stavljaju na turističko tržište kako bi se uskladili standardi kvalitete

13.6.2019. u 10:54/ Život i stil

Vlasnik ste kuće za odmor te namjeravate je iznajmljivati, sigurno ste u potrazi za informacijama kako se radi kategorizacija kuće za odmor i želite znati što utječe na kategorizaciju vaših smještajnih kapaciteta.

Kuće za odmor su sve popularnije u Hrvatskoj, posebno u ruralnim predjelima. Sve se više ljudi odlučuje na bavljenje turizmom, no ako su vam potrebne informacije o tome kako se radi kategorizacija kuće za odmor, izabrali smo za vas tek nekoliko odgovora i savjeta vezanih upravo za tu temu.

Ako želite uložiti novac, zbog odličnih turističkih prilika, možda najbolje uložiti u kupnju i uređenje kuće za odmor, no prvenstveno morate ispitati koji su uvjeti i kako se radi kategorizacija kuće za odmor. 
Navesti ćemo samo neke detalje, a za više informacija obratite se nadležnim tijelima koja će vam dati sve što je potrebno pripremiti da bi se ovakva kategorizacija napravila,  ovisno o broju zvjezdica koje želite imati.
Kuća za odmor u domaćinstvu je objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja i korištenja okućnice, opremljen tako da gost može sam pripremati i konzumirati hranu. U kući za odmor mogu se pružati usluge doručka, polupansiona i pansiona. Kuća za odmor u domaćinstvu je funkcionalna cjelina koju čini jedna ili dio dvojne građevine s okućnicom.

Kategorizacija kuće za odmor se vrši prema Pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata. Hoteli visokih kategorija moraju zadovoljiti određene vrlo visoke standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća za odmor, ako se radi o postojećem objektu, kategorizira se s dvije zvjezdice, ako ima:
- površinu 29 m2 s jednom prostorijom za spavanje i jednom kupaonicom
- površinu 39 m2 s dvije prostorije za spavanje i jednom kupaonicom
- površinu 51 m2 s tri prostorije za spavanje i jednom kupaonicom
- površinu 51 m2 za tri prostorije za spavanje i jednu kupaonicu + dodatna površina 13 m2 – za četvrtu prostoriju za spavanje i jednu kupaonicu. Ako se broj prostorija za spavanje povećava, povećava se i broj kupaonica (na svaku sljedeću prostoriju za spavanje dodaje se jedna kupaonica)

Kuća za odmor s tri zvjezdice se kategorizira, ako ima:
- površinu 34 m2 s jednom prostorijom za spavanje i jednom kupaonicom
- površinu 48 m2 s dvije prostorije za spavanje i jednom kupaonicom
- površinu 58 m2 s tri prostorije za spavanje i jednom kupaonicom i zasebnim zahodom
- površinu 58 m2 za tri prostorije za spavanje, jedna kupaonica i zaseban zahod + dodatna površina 16 m2 – za četvrtu prostoriju za spavanje i jednu kupaonicu. Ako se broj prostorija za spavanje povećava, povećava se i broj kupaonica (na svaku sljedeću prostoriju za spavanje dodaje se jedna kupaonica)

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Kuća za odmor s četiri zvjezdice se kategorizira, ako ima:
- površinu 42 m2 s jednom prostorijom za spavanje i jednom kupaonicom
- površinu 57 m2 s dvije prostorije za spavanje, jednom kupaonicom i zasebnim zahodom
- površinu 72 m2 s tri prostorije za spavanje, dvije kupaonice i zaseban zahod
- površinu 72 m2 za tri prostorije za spavanje, dvije kupaonice i zaseban zahod + dodatna površina 18 m2 – za četvrtu prostoriju za spavanje i jednu kupaonicu. Ako se broj prostorija za spavanje povećava, povećava se i broj kupaonica (na svaku sljedeću prostoriju za spavanje dodaje se jedna kupaonica)

Uvjete za kategorizaciju kuće za odmor, očevidom objekta, utvrđuje Povjerenstvo Ureda državne uprave županije na čijem se teritoriju nalazi objekt za kojeg će se utvrđivati kategorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kategorizacija vozila

Znate li što obuhvaća prva kategorija vozila?

Više s weba