Uzgoj stabala

Kelreuterija drvo - znate li kakvo je to drvo?

Image

Kelreuterija drvo

Foto: www.pixabay.com

Kelreuterija drvo, poznatija kao lampion drvo je izrazito medonosno stablo o kojem više detalja donosimo u nastavku

7.10.2018. u 0:44/ Život i stil

Kelreuterija drvo ili lampion drvo (lat. Koelreuteria paniculata) je listopadno brzorastuće drvo iz porodice Sapindaceae. Kelreuterija je vrsta cvjetnica, listopadno drvo ili grm ovisno o sadnji i obrezivanju. Manje je do srednje veličine, a naraste do maksimalne visine od oko 7 metara. Krošnja mu je kupolasta oblika.
Ime ovog stabla sigurno je došlo po njegovim prekrasnim plodovima koji ujesen dobiju crvenu i  narančasto žutu boju, pa izgledaju poput upaljenog lampiona ili fenjera.
Na lampion podsjećaju i izgledom i bojom.

Kelreuterija drvo dobro podnosi sušu i gradska zagađenja, a nije osobito podložna ni bolestima. Odolijeva jakim vjetrovima, ali ne voli izloženost na samoj obali. 

Medonosno ukrasno drvo - Kelreuterija drvo

Kelreuteria nije zahtjevnao drvo u pogledu zemlje, naprotiv, jedna je od rijetkih biljaka koja može uspijevati i u vrlo siromašnoj zemlji no traži sunčaniji položaj. Kao mlada biljka ima samo par stršećih grana, neujednačenog je rasta i preporučuje se ju orezati da bi stablo ojačalo i dobilo formu krošnje
Kelreuterija drvo je odlično drvo za dobar hlad a prekrasne medene cvjetove da i ne spominjem no ima i manu kad padne sjeme ubrzo nikne puno novih mladica 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako orezivanje je potrebno obaviti u rano proljeće dok biljka još miruje.

Kelreuterija drvo vrlo je cijenjenno stablo zbog svoje „svestranosti“. Tako iz cvijeća možemo dobiti žutu a lišća crnu boju, sjemenke često završavaju u nakitu, brojalicama, a mjehurasti ovici sjemenki su česta dekoracija u buketima i božićnim aranžmanima. 
Treba naglasinti da su cvjetovi su ljekoviti, i upotrebljavanju se u narodnoj medicini za tretmane očnih bolesti dok su sjemenke i lišće jestivi.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjerne jedinice

Kako se pretvara mililitar u decilitar?

Više s weba