temperaturni raspon

Klima u Brazilu obuhvaća čak pet klimatskih podvrsta

Image
Foto: Pixabay

Klima u Brazilu mijenja se od jednog do drugog kraja zemlje, a tako se mijenja i njezin biljni pokrov

20.3.2019. u 7:00/ Život i stil

Klima u Brazilu veoma je raznolika te obuhvaća širok raspon vremenskih prilika od čak pet klimatskih podvrsta - ekvatorska, tropska, polu-suha, tropska, umjerena i suptropska klima. 

Zbog velikih klimatskih razlika, u Brazilu pronalazimo i različite biljne pokrove od ekvatorskih kišnih šuma na sjeveru, polu-suhih pustinja na sjeveroistoku, crnogoričkih šuma na jugu te tropskih savana u središnjem Brazilu. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay) 

Ekvatorska klima prevladava na sjevernom Brazilu. Prosječna je temperatura 25 celzijevih stupnjeva s većim temperaturnim varijacijama između dana i noći u odnosu na sezonske varijacije. 

U unutrašnjosti sjeveroistoka, klima u Brazilu je bogata padalinama, no područje polu-suhe klime prima uglavnom 800mm kiše godišnje te većinom pada tijekom perioda od tri do pet mjeseci uzrokojući velike suše. 

Južni dio Brazila uživa u umjerenijim klimatskim uvjetima s hladnim zimama i prosječnim godišnjim temperaturama ne iznad 18 stupnjeva. Također, uobičajeni su zimski mrazevi s povremenim snijegom u višim područjima. 

Klima u Brazilu zaista obuhvaća raznolikost temperaturnih promjena, a samim time i bogat biljni pokrov koji se mijenja od jednog do drugog kraja zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Blagdan Uskrsnuća

Kakvi su običaji za Cvjetnicu?

Više s weba