književnost

Književna razdoblja - epohe književnosti

Image

Književnost mnogi definiraju kao sveukupnost pisanih djela i dokumenata neke civilizacije

5.3.2018. u 11:10/ Život i stil

Književnost većinom čine sadržaji koji su uobličena piščeva mašta, a književnost se najčešće dijeli prema vremenu nastanka.

Tako prema vremenu nastanka razlikujemo književna razdoblja usmene književnosti i mitologije, pretpovijesno književno razdoblje, antičko, srednjovjekovno i renesansno književno razdoblje, književnost renesanse, manirizma i baroka, književno razdoblje klasicizma i prosvjetiteljstva, književnost romantizma, književno razdoblje realizma, te književno razdoblje moderne.

Književno razdoblje moderne dijeli se na esteticizam, avangardu, kasni modernizam i postmodernizam, a najpoznatiji predstavnici ovog književnog razdoblja su Charles Baudelairea, Rainer Maria Rilke i Marcel Proust.

Kasni modernizam iznjedrio je Alberta Camusa, Jean-Paul Sartrea, Ernesta Hemingwaya i Pabla Nerudu, a postmodernističko književno razdoblje ljubitelje književnosti je upoznalo sa Jorge Luis Borgesom i Umbertom Ecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književno razdoblje realizma označavalo je težnje autora da u svoja djela unesu što više zbilje i uvjerljivosti. Predstavnici ovog književnog razdoblja su Emile Zola, sestre Bronte, Gogolj, Dostojevski i Tolstoj.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
u virovitici

Liječnica kojoj je pacijentica zadala 20-ak rana nožem, stabilno je

Više s weba

Pročitajte još

Image
Cvijeće u stanu

Ciklama održavanje - uzgoj i zalijevanje ciklama

Više s weba