Tehnološke mogućnosti

Koja je osnovna razlika između HTTPS i HTTP protokola?

Image

osnovna razlika između HTTPS i HTTP protokola

Foto: www.pixabay.com

Mnogi još uvijek ne znaju kakva je razlika između http i https kratica na url linkovima, pa ćemo ovdje navesti neke primjere i razlike između http i https protokola

3.5.2019. u 7:04/ Život i stil

HTTPS kratica znaći HyperText Transfer Protocol Secure i to je internetski protokol nastao kombinacijom protokola HTTP s protokolom SSL/TLS.

HTTPS protokol koristi se za 22,65% od svih hrvatskih domena.

Ovaj protokol omogućava kriptiranu komunikaciju i sigurnu identifikaciju web poslužitelja mreže. HTTPS veze često se koriste za novčane transakcije na World Wide Webu i ostale povjerljive transakcije u korporativnim informacijskim sustavima.
A koja je točno razlika između HTTPS i HTTP protokola?

Razlika između HTTP i HTTPS standardno rabi TCP/IP-port 443 a njegovi URL-ovi počinju s "https://". S druge strane, HTTP standardno rabi TCP/IP-port 80 a njegovi URL-ovi počinju s "https://". Ovo zvuči dosta komplicirano, ali laički pojašnjeno, već samo slovo S na kraju oznake protokola znači SIGURNOST.

Razlika između HTTP i HTTPS protokola je u tome što je HTTP nezaštićen i čest je predmet napada čovjek-u-sredini i prisluškivanje, što može dopustiti napadačima pristup web računima i osjetljivim informacijama. 
HTTPS je dizajniran da izdrži takve napade i smatra se sigurnim protiv takvih napada (uz iznimku izvan upotrebe starije verzije SSL).
On djeluje na najvišem sloju OSI modela, aplikacijski sloj, ali sigurnosni protokol radi na nižim podrazinama, kodirajući HTTP poruku prije prijenosa i dekriptirajući poruku pri dolasku. 
HTTPS dakle nije zasebni protokol, ali se odnosi na korištenje običnog HTTP preko kriptirane SSL / TLS veze.

Sve u HTTPS porukama je kodirano, uključujući i zaglavlja.
S HTTPS-om, ako netko između pošiljatelja i primatelja može otvoriti poruku, ona se još uvijek ne može dešifrirati. Samo pošiljatelj i primatelj, koji znaju “kod”, mogu dešifrirati poruku.

Napadač može znati činjenicu da se veza odvija između dviju stranaka, naziv domene i IP adrese ali kriptografski algoritmi korišteni za kodiranje su toliko sigurni da ih je u realnim uvjetima nemoguće probiti. Ako web sjedište ne koristi https vezu, korisnički podaci se šalju kao tekst preko cijelog interneta. 
S HTTPS-om, ako netko između pošiljatelja i primatelja može otvoriti poruku, ona se još uvijek ne može dešifrirati. Samo pošiljatelj i primatelj, koji znaju “kod”, mogu dešifrirati poruku.
Bilo je to nekoliko osnovnih razlika između HTTP i HTTPS protokola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba