OGLAS

biljni svijet

Koje biljke u Dalmaciji možemo pronaći?

Image
Foto: Pixabay

Biljke u Dalmaciji pokazuju visoku otpornost na ljetne vremenske uvjete. U nastavku saznajte koje vrste biljaka rastu na područjima Dalmacije te njihova svojstva.

23.5.2019. u 19:06/ Život i stil

Dalmatinski vrt obiluje začinskim biljkama poput lavande, ružmarina, majčine dušice, origana, ljekovite kadulje i dr. koje svojim svojstvima daju posebnu aromu jelima i čajevima.

Začinske biljke u Dalmaciji:


Uz začinsko bilje, u Dalmaciji je i zastupljen uzgoj masline, vinove loze te smokvi. Navedene biljke u Dalmaciji izrazito su otporne na visoke temperature ljeti, na jako Sunčevo zračenje te ih ne ugrožava rijetko zalijevanje.

Boraveći u dijelovima Dalmacije, sigurno ste se susreli s brnistrom, biljkom prekrasnih žutih cvjetova od koje su se u prošlosti pravila tekstilna vlakna. Ta tradicija i danas je održiva u pojedinim područjima. Osim svoje upotrebljivosti za vezanje vinove loze, smatra se i afrodizijakom zbog svoje opojne arome i mirisa.

Jestive biljke u Dalmaciji:

Za Dalmaciju su karakteristične i jestive biljke poput petrovca koji ima mesnate slane listove pa je čest dodatak jelima, zatim caklenjača također slanih svojstava te poznata biljka kapar. Kapar raste na stijenama južnog i srednjeg Jadrana, a dio je asortimana većine trgovina hranom. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba