Voćke u vrtu

Koje sorte dunje poznajete?

Image

sorte dunje

Foto: www.pixabay.com

Sorte dunje su stabla koja kasno cvatu, tek kra­jem travnja ili početkom svibnja pa stoga rijetko stradaju od kasnih proljetnih mrazeva, evo koje su to sorte dunje

19.9.2018. u 1:18/ Život i stil

Dunja (lat. Cydonia oblonga) je jedina vrsta roda dunja (Cydonia) koja dolazi iz porodice Rosaceae.

Gotovo svake godine dunja obilno i redovito rađa, što nije slučaj s većinom voćarskih kultu­ra, ali za to mora imati dovoljno vlage u tlu.

Dunja je, po broju sorti, najsiromašnija voćna vrsta. Sorte dunje registrirane u svijetu, mogu se brojati u tek nekoliko stotina sorti dunje, a tek njih desetak se uzgaja. 

Sorte dunja međusobno se razlikuju prema morfološkim i fizio­loškim osobinama, a podjela je obavljena prema obliku ploda. 
Dunje se mogu svrstati u tri skupine: sorte jabučastog, kruškolikog i zvonolikog oblika. Navesti ćemo neke sorte dunje koje nalazimo u našim krajevima.
Asenica, Dunja, Dunja Prkos, Leskovačka Dunja, Rasinjska Dunja, Vranjska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vranjska - spada u sorte dunje koje imaju veliki plod, a teži oko 600 g i slatkog je ukusa. Ova sorta je dugotrajna, a neka stabla dožive preko 90 godina. Ova sorta dunje ima glatku kožicu, dosta tanku, zlatno žute boje, meso je žuto. Dozrijeva početkom listopada.

Rasinjska Dunja - stablo ove prekrasne sorte dunje je ogromno i vrlo rodno. Grane se znaju svinuti skroz do zemlje od težine plodova. Zanimljivog je oblika, dobro se čuva i nije podložna bolestima. Plodovi su jako lijepi i stajanjem ispuštaju u prostor lijepi miris. 

Upravo se čita

Image
sport zavijen u crno

Bivši igrač Chelsea i Newcastlea zatrpan pod ruševinama, poginuo golman Malatyaspora Eyüp

Leskovačka Dunja - rađa redovito i obilno, a plod ove sorte dunje je vrlo velik. Jabučasto kruškastog je oblika, limunsko žute boje. Jako je mirisna, a meso je čvrsto, sočno, slatko kiselo, aromatično. Plodovi joj se dobro čuvaju i nisu osjetljivi na transport. Dozrijeva polovicom listopada. 

Asenica je novija bugarska sorta dunje koja dozrijeva početkom listopada. Plod je krupan oko 350 g, kruškolikog-tupog oblika, limunasto žute boje. Koristi se za sve vrste prerade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dunja Prkos -  ovo je velika sorta dunje. Plod je kruškolikog oblika s izraženim sužavanjem prema peteljki. Kožica ove dunje je debela, boja je limun žuta, a prekrivena je nježnim gustim dlačicama te jako ugodnog mirisa. Spada u kvalitetne sorte i obilato rodi svake godine.

Stare domaće sorte dunje su jako aromatične sorte. Zovemo ih samo dunje i one redovito rađaju svake godine. Imaju  sitniji plod oko 150 g. Dozrijevaju sredinom 10 mjeseca.

Plod dunje je sličan plodu jabuke ili kruške, otud dunje i potječu a i sam njihov izgled to govori - jabukolika i kruškolika. 

Od dunje se može pripremiti velik broj slatkih prerađevina, džemovi, marmelada, kompot, žele, sir od dunja, ukusni liker, dunja u vinu ili rumu do rakije dunjovače.
Ovo sezonsko voće dostupno je od rane jeseni pa sve do siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba