sorte jabuke

Koje stare hrvatske sorte jabuka postoje?

Image
Foto: pixabay.com

Hrvatska broji 5 000 sorti jabuka, mi smo za vas odabrali neke stare hrvatske sorte jabuka

25.2.2019. u 22:53/ Život i stil

Hrvatska broji 5 000 sorti jabuka,a njihova djelotvornost na zdravlje čovjeka od velike je važnosti još iz grčke mitologije. Stare hrvatske sorte jabuka također pridonose njihovom velikom značaju.

Prostori Hrvatske obiluju jabukama. Stare hrvatske sorte jabuka, imena dobivaju po imenima mjesta u kojima su nađene, tj. rastu, po imenima vlasnika, ali se javljaju i narodna imena izabrana zbog fizičkih karakteristika plodova – izgled, boja, okus i dr.

Jabuka Adamčica je stara hrvatska sorta jabuke zanimljive legende otkuda joj i ime. Zbog svog nepravilnog izobličenog izgleda, legenda kaže da ju je Adam oblikovao primivši ju prstima. Kiselkastog je okusa, a najbolja kada je u kompotu.

Još jedna sorta kiselijeg okusa je Aleksanderica, jabuka žute boje sa specifičnim crvenim isprekidanim crtama. Njeni su plodovi srednje krupne veličine, a svojom bogatom aromom, i sočnim osvježavajućim mesom idealna je voćka.

Izgledom slična Aleksanderici je Adventka. Iako tamnije boje, Adventka je također prošarana isprekidanim crtama. To je jesenska sorta koja daje srednje krupne aromatične i sočne plodove.

Austrougarka je stara hrvatska sorta jabuke s područja Međimurja. Ime je dobila po tome što je svojim okusom često bila dio slastica na dvorovima u Mađarskoj i Austriji. Među sortama se javlja i Banana koja je svojim okusom banane jedinstvena, te Malinovača izrazito jarke crvene boje čiji plodovi okusom podsjećaju na malinu.

Dugica je ime dobila zahvaljujući tome što njena dužina često preraste i 10 centimetara. Zeleno je žute boje sa smeđim točkicama po svojoj kori te je stoga hrapava. Teksturom je tvrda i hrskava, a okusom sočna i kiselkasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od neobičnijih starih hrvatskih sorti jabuke je Duplokorka. Njena posebnost je kao što i ime kaže, u tome da ima duplu koru. Prvi sloj je ljubičasto crvene boje te se vrlo lako odvaja, a ispod se nazire druga kora. Može se sušiti, a čest je sastojak kompota i jabučnica.

Okusom oduševljava i Kolačarka – jabuka nepravilnog oblika crvene boje koja na dnu prelzi u zelenu. Zrije u listopadu, a daje sočne, slatko kisele plodove pogodne za dugo skladištenje. Sorta Musava također podnosi skladištenje. Ime je dobila po svom izgledu kore čija je zelena boja prošarana sivim mrljama. Njeno je meso bijele boje te vrlo slatkog okusa.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Računi i plaćanja

Znate li koja je razlika između R1 i običnog računa?

Više s weba