Ekonomija i gospodarstvo

Koji je trošak otvaranja obrta?

Image

koji je trošak otvaranja obrta

Foto: www.pixabay.com

Ako se spremate otvoriti obrt ili pokrenuti vlastiti posao, sigurno ste zapeli oko pitanja koji je trošak otvaranja obrta, a mi u nastavku pišemo upravo o tome koji je trošak otvaranja obrta

2.12.2019. u 23:52/ Život i stil

Trošak otvaranja obrta  

Od siječnja 2017. i nove Porezne reforme raditi na ugovor o autorskom djelu još je više neisplativo, nego je to bilo ranijih godina, koji je trošak otvaranja obrta?
Davanja su toliko visoka da vam država uzme pola ionako teško zarađenog novca. No, ako ste na primjer freelancer, ni naručitelji usluga (vaši klijenti) nisu oduševljeni jer se pitaju zašto bi toliki iznos poklonili državi, kada za iste naručene usluge od tvrtke ili obrta mogu proći upola jeftinije. Iz tih razloga sve je više pojedinaca koji se odlučuju samostalno ili zajedno s nekoliko osoba otvoriti obrt.
Troškovi otvaranja obrta iznose ukupno 270,00 kuna i uplaćuju se na ovaj račun.
Kod obrta je ipak još u pitanju i godišnji porez koji je potrebno platiti na zaradu. Visina poreza određuje se prema visini zarade. Ako ste tek na početku poslovanja i još ne znate hoće li vam se vaš trud isplatiti, najsigurnije je da se odlučite na obrt s tako zvanim plaćanjem paušalnog poreza.

 Kao obrtnik sebi trebate mjesečno uplaćivati doprinose za mirovinsko i zdravstveno koji ukupno iznose oko 1.200 kn mjesečno. 

Kod predaje OR obrasca potrebno je izvršiti uplate za registriranje obrta i troškove izdavanja obrtnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba