štetnici kruške

Koji štetnici kruške postoje?

Image

kruška abata

Foto: www.pixabay.com

Kako se riješiti štetnika na kruški i time joj osigurati zdrav rast, a nama sočne plodove? U nastavku slijede 3 štetnika i načini za njihovo suzbijanje.

23.12.2018. u 22:10/ Život i stil

Kruškin cvjetar organizam je koji napada pupove. Odrasli organizmi ženki polažu jaja u pupove iz kojih će se razviti ličinka koja će ondje provesti zimsko razdoblje. Spomenute ličinke hrane se pupovima i takvo oštećenje onemogućuje njihovo razvijanje. Za zaštitu od cvjetara koriste se insekticidi na bazi fosalona, fentiona te insekticidi piretroidi. Njima se koristimo dvaput godišnje; jednom u proljeće i jednom ujesen.

Prilikom odabira sorte kruške za voćnjake, treba imati na umu da su neke sorte osjetljivije od drugih. Ukoliko izaberete sorte Conferece, Pastorčicu te krušku Williams, veće su šanse da ćete se boriti s kruškinim buhama. Ona napada lišće, mlade zelene izboje i pupove. Veličina doseže do 3 milimetara, boje im se kreću u nijansama smeđe s primjesom narančaste ili crvene, a na tijelu im se još ističu crne pjege. Sišu sokove na pupovima, lišću ili zelenim izbojima. Posljedice djelovanja ovog štetnika kruške su zastoj u razvoju biljke, sušenje organa koji su pod štetnim utjecajem. Najučinkovitije je prskanje mineralnim uljima te uljanim organofosfornim sredstvima, zatim tretiranje piretroidima. Obična kruškina buha ima i prirodne neprijatelje poput božje ovčice i zlatooke koji su najaktivniji ljeti, a prekomjerno korištenjem piretroida, oni se mogu uništiti.

Još jedan čest štetnik kruške je i osa srčikarica. Nakon uboda na izboju, ženka tamo polaže svoja jaja, a njihove ličinke zimu provedu u hodnicima koje napuste u svibnju. Ubodima stvaraju male rupe oko izboja što dovodi do kovrčanja lišća, crnjenje lišća te povijanje i lomljenje izboja krušaka. Kako ih se riješiti? Potrebno je odrezati napadnute izboje, ali ih i spaliti ili zakopati. Rjeđe se upotrebljavaju insekticidi jer kada tretiramo voćku da bismo ju zaštitili od drugih štetnika, smanjujemo i mogućnost zaraze ovim kruškinim štetnikom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SIMBOL NEVINOSTI

Cvijet ljiljan značenje: simbolika i legende o cvijetu ljiljana

Više s weba