Povrtnjak i radovi u vrtu

Koji su dobri susjedi paprike i što saditi uz papriku

Image

dobri susjedi paprike

Foto: pixabay.com

Ako želite dobar prinos paprike i kvalitetne plodove morate ispuniti zahtjeve paprike za promjenom mjesta sadnje, određenim predusjevima i znati što saditi uz papriku

20.11.2019. u 11:44/ Život i stil

U nastavku možete saznati nekoliko informacija o biljkama koje će papriku zaštititi od štetnika i pojave bolesti i pomoći joj u rastu ili što saditi uz papriku.

Za parpiku se može reći da je zahtjevna biljka koju među povrtnim kulturama zovu “gospođa”i jer ima svoje zahtjeve u pogledu uzgajanja. 
Ti zahtjevi su rotacija usjeva, dobri predusjevi i znati koji su dobri susjedi paprike, odnosno znati što saditi uz papriku. To su neki od zahtjeva koje svakako trebamo ispuniti kako bi nas paprika nagradila dobrim prinosom i kvalitetnim plodovima.

Promjena mjesta sadnje odgovara paprici i kada je god moguće sadite je na drugoj lokaciji. Takva rotacija usjeva je poželjna za sve kulture, a paprici posebno odgovara da svake godine promijenimo mjesto sadnje. Tako ćete izbjeći nakupljanje štetnika, uzročnika bolesti i jednostrano iscrpljivanje hraniva iz zemljišta. 


Na isto mjesto papriku sadite tek nakon 4 godine, a najmanje nakon 3 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predusjevi paprike neka budu mahunarke, biljke za zelenu gnojidbu, žitarice, lukovi, rani kupus, cvjetača lisnato povrće, korjenasto povrće (cikla).
Izbjegavajte krumpir, rajčica i patlidžan.

Dobri susjedi paprike zlata vrijede pa tako i biljke koje sadimo pored paprike možemo odabrati te tako pozitivno utjecati na zdravstveno stanje usjeva, visinu prinosa i kvalitetu plodova. Pravilnim odabirom susjednih biljaka i što saditi uz papriku, možemo usjev paprike zaštititi od štetnika ili bolesti.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Evo i što saditi uz papriku

Dobri susjedi paprike su kukuruz, češnjak, luk, mahunarke, začinske i ljekovite biljke.
Kukuruz u blizini paprike će zaštititi papriku od vjetra, ali treba biti oprezan zbog zajedničkih štetnika. U krajevima gdje je jak napad kukuruznog moljca i drugih zajedničkih štetnika izbjegavati uzgajanje paprike u blizini kukuruza. Paprika ne voli sjenu i zbog toga ne saditi kukuruz da zasjenjuje papriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češnjak i crveni luk sadrže fitoncide koji štite papriku od pojave bolesti i mnogobrojnih štetnika.

Većina štetnika koji napadaju papriku ne podnose miris mahunarki pa su stoga sve mahunarke odlične kada se posade kao predusjev ili pored paprike zbog fiksacije dušika i obogaćivanja zemljišta dušikom. No, grah, grah mahunar, grašak nemojte uzgajati u združenom usjevu s paprikom, jer mogu zagušiti biljke paprike i dovesti do njihovog propadanja i zaostajanja u rastu i razvoju.
Špinat i zelena salata su dobri, jer rano napuštaju gredice i ostavljaju prostor za sadnju paprike.

Začinske i ljekovite biljke imaju izuzetno pozitivan utjecaj na papriku. Štite papriku od bolesti i štetnika neke biljke povoljno djeluju na zemljište i tvarima koje izlučuju tjeraju nematode i sprječavaju razvoj opasnih bakterija u zemljištu.

Što još možete saditi uz papriku? Tu je i kopriva, selen, kopar, korijander, bosiljak, dragoljub, kamilica, kadifica, mačja trava, sve su to dobri susjedi paprike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba