Slikarstvo

Koji su najpoznatiji hrvatski slikari?

Image

Džamonja Džamonja

Hrvatski slikari prava su rijetkost na svjetskom tržištu umjetnina, stoga se i najpoznatiji hrvatski slikari u svijetu mogu brojati na prste jedne ruke, pa ćemo ih spomenuti u nastavku

22.11.2019. u 23:19/ Život i stil

Najpoznatiji hrvatski slikari su otac meandra Julije Knifer je trenutno najjači hrvatski umjetnik u svijetu, ali i najtraženiji. Radovi mu se prodaju od 50.000 do 500.000 eura.
I Vlaho Bukovac, slikar jednog sasvim drugog razdoblja i ukusa, u Kniferovu je cjenovnom rasponu, ali razlika je ta što Bukovca, gdje god se pojavi, kupuju prije svega naši kolekcionari.

Najskuplji hrvatski slikar je Zvonimir Mihanović. Uz njega još su samo tri hrvatska umjetnika koji žive u Hrvatskoj traženi u svijetu, gdje postižu visoke cijene. 
Tako su najpoznatiji hrvatski slikari u svijetu uz Mihanovića i Mersad Berber, Edo Murtić, Ivan Rabuzin i Dušan Džamonja.

Mersad Berber se odlično prodaje, od Rusije preko Turske do SAD. U Hrvatskoj postiže cijenu od 16.000 dolara, a na Zapadu od 30.000 dolara naviše. 
Naivac Ivan Rabuzin je traženi slikar u Europi, naročito u Italiji, Švicarskoj i Njemačkoj. Njegovi radovi prodaju se na punte: jedan punat stoji 700 eura! 
I na kraju Dušan Džamonja, koji je, dok je živio u inozemstvu, imao ugovor s belgijskom galerijom i u to vrijeme odlično kotirao na svjetskom tržištu. Danas Džamonja može prodati svoj crtež čak za 12.000 eura, a traže ga i Amerikanci.

Osim Knifera, Hrvatska nema autora čije bi se slike mogle prodati za 500.000 eura, što je regularna cijena svjetski priznatih živućih umjetnika.
Zbog svega ovoga ćemo stoga i stati na njima kada govorimo o tome koji su najpoznatiji hrvatski slikari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba