Štetnici jabuke

Koji sve štetnici jabuke postoje?

Image
Foto: Pixabay

Štetnici jabuke česti su stanovnici stabala. Kako prepoznati nepoželjne štetnike te kako ih se riješiti, donosi slijedeći članak.

23.12.2018. u 22:09/ Život i stil

Najvažniji štetnik jabuke je jabučni savijač. To je leptir sive boje s rasponom krila oko 19 milimetara. Odrasli leptiri jabučnog savijača žive 15 do 18 dana, a štetu nanose plodu. Buše plod i tako stvaraju hodnik koji vodi sve do središta i tamo se hrani sjemenkama jabuke. Budući da jabučni savijač ima puno prirodnih neprijatelja, on se može suzbiti i na taj način. Osim biološkog suzbijanja, savijač se pokušava iskorijeniti bioinsekticidom na bazi B. Thuringiensis, zatim metodom lovnih pojaseva čime se voćnjak pokušava zaštititi od savijača.

Voćni crveni pauk štetnik je lišća mnogih voćki. Kruškolikog su oblika te jarko crvene boje. Ženke voćnih crvenih paukova veće su od mužjaka, a njihov životni vijek je od 12 do 18 dana. Napad štetnika moguće je odmah uočiti zbog intenzivne boje nakupina jaja koje ženke polegnu u blizini pupova, uglavnom na starijim drvećima te ozlijeđenim granama. Ličinke se smjeste na naličje lista i tamo sišu što dovodi do osušivanja lista. Osim što dolazi do mijenjanja boje lišća i njegovog opadanja, ličinke uzrokuju i lomljenje izbojaka na kojima se nalaze. Ovaj štetnik jabuke suzbija se prskanjem mineralnim uljima, uljanim organofosfornim insekticidima. Kao i savijač, voćni crveni pauk ima prirodne neprijatelje među kojima je i božja ovčica.

Savijač kožice ploda neobičan je po tome što se javlja u voćnjacima gdje se provodi intenzivna zaštita. Osim jabuka, napada i kruške. Od ovog štetnika jabuke stradavaju pupovi, lišće te plodovi. Savijač kožice ploda je zapravo leptir bež boje, a čija se boja krila razlikuje ovisno o spolu. Ovi nametnici izgrizaju lišće te kožicu ploda. Prirodni neprijatelji su mu ose najeznice te mnogobrojne ptice koje se hrane gusjenicama savijača. U rano proljeće bitno je prskanje uljanim organofosfornim insekticidima i to u vrijeme kada gusjenice izlaze iz područja gdje su prezimile.

Za razliku od savijača kožice ploda koji se javljaju zbog prekomjerne zaštite, postoje štetnici lisne uši(Aphididae) koji se javljaju u voćnjacima sa neredovitom zaštitom od nametnika. Postoji nekoliko vrsta lisnih ušiju; jabučna krvava uš, zelena uš, pepeljasta uš i travna uš jabuke. Biljke napadnute tim sitnim kukcima nemaju pravilan rast te su podložnije napadu drugih uzročnika i bolesti. Suzbijaju se pesticidima, ispiranjem pogođenih dijelova, njihovim rezanjem te prskanjem šećernim sokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuka je voćka često izložena napadom štetnih tvari, osim spomenutih, na nju djeluju i jabučni cvjetar, jabučni svrdlaš, granotoč i drugi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba