'Voće života'

Kokosov orah - superhrana današnjice

Image
Foto: pixabay.com

Kokosov orah u posljednjih je nekoliko godina postao sveprisutna namirnica u našim životima. Bilo da se radi o kulinarstvu, zdravlju ili kozmetičkim pripravcima, kokosov orah je nezamjenjiv

3.7.2017. u 11:46/ Život i stil

Kokosov orah ili kako ga mnogi još zovu "voće života" plod je tropske palme te je izrazito bogat nutritivnim vrijednostima.

Bogatstvo vitamina C, minerala i drugih vitamina, kokosov orah čine korisnim pri liječenju mnogih bolesti kao što su bolesti žuči, štitnjače, Chronova bolest, jačanje organizma, ali i za liječenje suhe i štećene kože, te ostalih kožnih bolesti. 

Ipak, najveću primjenu kokosov orah, odnosno njegovi pripravci imaju u kulinarstvu. Kokosovo brašno, koje se dobiva sušenjem kokosova oraha, brašno je bez glutena, bogato vlaknima te je stoga pogodno za LCHF prehranu i kod osoba koje ne podnose gluten. Osim kokosova brašna, još jedan izrazito popularan proizvod kokosova oraha je kokosovo mlijeko koje se koristi kao zamjena za mlijeko jer ne sadrži laktozu. 

Kokosovo ulje, pak pomaže kod mršavljenja i liječenja kožnih bolesti. U kulinarstvu, zamjena je za ostala ulja koja koristimo jer je bogato zdravim masnim kiselinama i drugim hranjivim tvarima, a osim toga može se koristiti i kao zamjena za maslac ili mliječne namaze. Još jedan produkt ove "superhrane" je kokosova voda koja se može koristiti kao sportski napitak jer je bogata kalijem koji gubimo napornim treninzima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokosovo brašno, mlijeko,vodu, ulje najčešće kupujemo već prerađeno, no ukoliko ih želite sami napraviti, najveći problem s kojim biste se mogli susresti je otvaranje kokosovog oraha. Oštriju stranu kokosovog oraha položite na kuhinjsku dasku, a na dnu mekše strane napravite tri udubljenja kroz koja ćete iscijediti kokosovu vodu. Nakon toga kokosov orah okrenite poprečno i udarite ga nekoliko puta većim nožem. Kada se orah prepolovi odvojite kokosovo meso od kore i uživajte.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Upravo se čita

Image
LET 3 KOD MOJMIRE

O pobjedi: 'To su sile kozmičke zavjere, kao da nas guraju da pobijedimo na Dori, pa i na Euroviziji'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba