Geografija

Koliki je opseg Zemlje i kako smo došli do njega

Image

Koliki je opseg zemlje

Foto: Thinkstock

Opseg Zemlje iznosi 250 000 stadija što je grčka jedinica za duljinu, a kako se do toga došlo i koliki je opseg Zemlje u kilometrima pročitajte u nastavku

30.1.2019. u 7:18/ Život i stil

Opseg Zemlje je 40,075 km. Zemlja nastala prije otprilike 4,6 milijardi godina. Prva točna mjerenja Zemljine veličine proveo je Eratosten na temelju sjene gnomona. 

Opseg Zemlje(O) Eratosten je jednostavno izračunao iz omjera: d : O = a : 360°

Do ove je mjere došao zanimljivim načinom računanja.  Otkrivši da je Sunce u podne prvog dana ljeta osvijetlilo sve strane bunara u mjestu Sijeni (današnji Asuan) u južnom Egiptu, Istog je datuma u Aleksandriji izmjerio visinu Sunca u kulminaciji i utvrdio da ona ne iznosi 90°, nego 82°58′, a to je kuma razlika prema Sijeni 7°12’, što je 1/50 punog kuta. 
Također je iz vojničkih podataka izvukao i da je udaljenost Aleksandrije i Sijene 5 000 stadija. Tako je došao i do formule koju smo naveli iznad, gdje je d udaljenost Aleksandrije i Sijene (luk na površini Zemlje) i iznosi 5 000 stadija, dok a označava kutnu udaljenost mjesta. Dobio je rezultat da opseg Zemlje(O) iznosi 250 000 stadija.

Naravno, otkriveno je i da vojnički podaci za udaljenost Aleksandrije i Sijene nisu bili dovoljno točni, a nije bila točna niti pretpostavka da su ova mjesta na istom meridijanu, ali genijalnost Eratostenove metode i njegova relativno točna astronomska mjerenja razotkrila su stvarne dimenzije i opseg Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući Eratostenu određena približno točnan opseg Zemlje i bio je poznat još prije više od dva tisućljeća, dok su daljenosti i veličine Sunca i drugih nebeskih tijela točno su izmjerene puno kasnije.
Zemlja je treći planet po redoslijedu udaljenosti od Sunca i najveći među unutarnjim planetima.
Površina Zemlje je 510 065 284 km2, od čega na kopno otpada samo 148 939 063 km2 (29 % ukupne površine), a ostalo na vodu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba