Biljni svijet

Koliko poznajete biljku vodeni žabnjak

Image

Koliko poznajete biljku vodeni žabnjak

Foto: www.pixabay.com

Vodeni žabnjak biljka je koju mnogi zovu ljutić, često ste je susretali, ali možda niste znali da je vodeni ljutić i otrovna biljka

30.1.2019. u 21:57/ Život i stil

Vodeni žabnjak (lat.Ranunculus acris), je zeljasta trajnica, biljka koju mnogi zovu ljutić, ali vodeni žabnjak je i biljka koja ima više vrsta.

Tu su i Žabnjak ljutić – Ranunculus acer L., žabnjak poljski – Ranunculus arvensis L., žabnjak paleći -Ranunculus flammula L., žabnjak ledinjak – Ranunculus ficariai L. ižabnjak puzavi – Ranunculus repens L.

Podanak je krata, a cvijet koji vodeni žabnjak ima se sastoji od pet zlatnožutih latica i stvara se na vrhu dlakave stapke. Tu je i plod, koji je spljošteni oraščić promjera oko 3 mm. Vodeni žabnjak u jednoj sezoni može proizvesti i do 500 plodova.

Vodeni žabnjak je trajna biljka promjenljiva oblika, a vodeni je upravo iz razloga jer raste po vlažnim livadama i pašnjacima.
Biljka je zanimljiva, puna ih je gotovo svaka livada, a možda niste znali da je u zelenom stanju vodeni žabnjak otrovna biljka. Otrovni su svi njezini dijelovi, jer sadrže eterično ulje anemonol.  A u suhom stanju ova biljka više nije otrovna, ali uzrokuje peludnu i kontaktnu reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osušena, ova biljka može biti i hrana životinjama u sijenu, iako nije posebne kvalitete, ali zato je vodeni žabnjak vrlo medonosna biljka. Pčele je rado posjećuju, što je opet posebno zanimljivo, jer i pelud ove biljke je otrovan, pa ako puštate pčele na pašu, pripazite na ovu biljku.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
akcija traganja i spašavanja

Hrvatske postrojbe civilne zaštite stigle u Hatay. Započeli potragu za žrtvama

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Više s weba