Vrt i okućnica

Koliko poznajete pitospora drvo - Pitospora drvo ukras u vrtu

Image

Pitospora drvo ukras u vrtu

Foto: www.pixabay.com

Pitospora drvo je zimzeleni grm podrijetlom iz Kine, Japana i Koreje koje može narasti do 3 metra visine, a pitospora drvo ima primjeraka koji čak i premašuju tu granicu

24.12.2018. u 14:15/ Život i stil

Pitospora (Pittosporum tobira) je zimzeleni grm ili niže stablo iz porodice ljepljivica (Pittosporaceae).

Pitospora drvo je osjetljivo na niske temperature, pa u mirisu njegovih kremasto žutih cvjetova nesmetano mogu uživati tek stanovnici blažeg podneblja. 
Pitospora drvo ima listove koji su zelene boje, sjajni, kožasti, te malo povijena ruba. Cvjetovi na ovom grmu se javljaju u proljeće i nalaze se u vršnom cvatu, a kasnije se pretvaraju u zanimljive plodove prepuno ljepljivog narančastog sjemena. 

Pitospora drvo često ispod velikih grmova izbacuje mlade biljke koje su se same zasijale. 

Pitospora drvo je idealna biljka za živicu, a može se i oblikovati jer dobro podnosi rez. Orezivanje joj odgovara ali ga treba raditi nakon cvatnje. 
Šarenolisna pitospora je vrlo popularan kultivar kod nas i dostiže višu cijenu od zelenolisne vrste. Tu su još i patuljasti kultivari Compacta; Nana; Wheeler's Dwarf; čiji je rast sporiji i mogu se saditi u veće cvjetne posude. Po potrebi pitosporu za vrijeme hladnih dana unesite u zaštićeni prostor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grane s listovima pitospora drveta koriste se pri aranžiranju cvijeća, a primjenu pitospora ima i u mediteranskim vrtovima, odnosno vrtovima blaže klime, posebno primorske, jer dobro podnosi posolicu pa se često sadi uz more.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Više s weba

Pročitajte još

Image
razlike

Saznajte što je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Više s weba