SAMONIKLE BILJKE - KOROVI

Korovi u vrtu: najčešće vrste korova u vrtu

Image
Foto: Flickr

Danas postoje mnoge vrste korova u vrtu, a mi smo za vas izdvojili one najrasprostranjenije na našem području

14.3.2018. u 8:14/ Život i stil

Korovi u vrtu predstavljaju problem, ali imaju i određenih prednosti. Da bismo vas bolje upoznali s ovim samoniklim biljkama, donosimo vam one vrste korova koje najčešće možete pronaći u vrtu.

Bijela loboda

Bijela loboda (lat. Chenopodium album) jedan je od najrasprostranijih korova na našem području. Može narasti i do dva metra visine, zbog čega ju je vrlo lako prepoznati. Nalazi se i na našem području, a najčešće se javlja u zemlji koja je posebno bogata dušikom. Predstavlja veliki problem na kultiviranim površinama, ali je i vrlo hranjiva. Naime,  njezini mladi listovi i sjemenke su jestivi, a mogu se konzumirati sirovi ili kuhani.

Poljski slak

Poljski slak (lat. Convolvulus arvensis) jedan je od najčešćih korova u vrtu, a ujedno ga se vrlo teško riješiti. Prirodno je rasprostranjen u gotovo cijeloj Europi i Aziji, a u ostatku svijeta raširen je kao invazivna vrsta. Najbolje uspijeva na sunčanim i vlažnim zemljištima, a posebno smeta mladim biljkama oko kojih se privija te ih tako guši. Kao i većina drugih korova, i poljski slak jestiva je biljka.

Kopriva

Kopriva (lat. Urtica dioica) korov je koji vrlo često možete pronaći i u vlastitom vrtu. Ova samonikla biljka najbolje uspijeva na vlažnom i humusom bogatom tlu, najčešće na zapuštenim livadama, šumama i u gotovo svakom vrtu. Iako je u vrtu kao korov neželjen gost, važno je naglasiti da je kopriva zapravo vrlo zdrava biljka. Svi dijelovi koprive su bogati nutritivnim vrijednostima te su u potpunosti korisni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišjakinja

Mišjakinja (lat. Stellaria media) u prosjeku naraste do 60 centimetara, a ovaj je korov također među najrasprostranjenijima u Europi. Zbog velike sposobnosti razmnožavanja teško ju je ukloniti nakon što dospije u vrt. Iako je vrlo česta, mišjakinja kao korov ne uzrokuje prevelike probleme. Mišjakinja je također jestiva biljka, a može se konzumirati sirova ili tek lagano prokuhana.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Više s weba